Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Ispitano troje osumnjičenika i predloženo određivanje istražnog zatvora

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu ispitalo je troje hrvatskih državljana (1976., 1976. i 1992.) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili jedno kazneno djelo razbojništva iz članka 230. stavak 1. Kaznenog zakona i dva kaznena djela prijevare iz članka 236. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona. (29. 1. 2017.)

Osnovano se sumnja da je prvoosumnjičenica; u nakani stjecanja novca; 10. listopada 2016. u Zagrebu, zajedno sa nepoznatom ženom koja je oko 13,30 sati nazvala oštećenicu (1923.) na njen fiksni broj telefona te joj neistinito predočila da zove iz banke i da određene novčanice više nisu u optjecaju te bi ih trebalo promijeniti zbog čega će službenica banke doći k njoj radi preuzimanja novčanica. Oštećenica joj je povjerovala i potvrdila da ima takve novčanice te po dolasku osumnjičenice pustila ju u stan i stavila na stol jednu novčanicu od 500 eura da se popiše serijski broj. Kada je osumnjičenica počela pretraživati stvari po vitrini kako bi pronašla još novaca te stavila pronađene kuverte na stol, oštećenica je posumnjala u namjere i sa stola pokupila sve kuverte banke te ih stisnula k sebi. Osnovano se sumnja da je osumnjičenica pokušala oštećenoj istrgnuti koverte iz ruke no kako nije uspjela tako je sa stola uzela i u zajedničku korist sa nepoznatom ženom zadržala novčanicu od 500 eura (u protuvrijednosti od 3.800,00 kuna) te se udaljila iz stana. Osnovano se sumnja da je prvoosumnjičenica prenijela trećeosumnjičeniku da oštećenica živi sama i posjeduje veću količinu novca koju nije uspjela otuđiti, pa su sljedećeg dana oko 08,30 sati; u nakani stjecanja novca; trećeoosumnjičenik i nepoznati muškarac došli do stana oštećenice te joj se neistinito predstavili kao policijski službenici koji trebaju fotografirati novčanice određenih apoena. Oštećenica im je povjerovala, pustila ih u stan i donijela im novčanice u ukupnom iznosu od 65.000 eura koje su muškarci fotografirali i, kada ih je oštećenica pospremila u spavaću sobu, rekli su joj da ode oprati ruke u kupaonicu što je trećeosumnjičenik iskoristio i otuđio vrećicu s kuvertama i 65.000,00 eura (u protuvrijednosti od 488.000,00 kuna) te su se obojica udaljili iz stana.

Postoji osnovana sumnja da su se prvoosumnjičenica i drugoosumnjičenik; u nakani stjecanja novca;  u jutarnjim satima 26. siječnja 2017. dovezli u Karlovac i dok je prvoosumnjičenica čekala u osobnom automobilu, drugoosumnjičenik je oko 8,30 sati s mobilnog uređaja nazvao oštećenicu (1938.) na njezin fiksni telefon neistinito se predstavivši kao policajac navodeći da policija dolazi kod nje po novac. Potom je drugoosumnjičenik došao na ulazna vrata obiteljske kuće oštećenice te joj rekao da donese novac koji će on odnijeti na policiju, a potom vratiti zajedno s novcem koji joj je otuđen prošle godine u što je ona povjerovala te mu donijela iznos od 10.500,00 eura (u protuvrijednosti od 80.000,00 kuna), nakon čega ju je udario nogom u predjelu kuka. Oštećenica je pala na pod, a oboje osumnjičenika su zadržali u zajedničku korist novac u navedenom iznosu.

Protiv troje osumnjičenika doneseno je rješenje o provođenju istrage te je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predloženo određivanje istražnog zatvora, i to protiv prvoosumnjičenice zbog opasnosti od utjecaja na trećeosumnjičenika i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku ), protiv drugoosumnjičenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 3. ZKP-a) i trećeosumnjičenika koji je u bijegu zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 1. i 3. ZKP-a). Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu odredio je istražni zatvor protiv svih osumnjičenika prema prijedlogu.