Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Ispitano dvoje osumnjičenika i predložen istražni zatvor

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu ispitalo je hrvatsku državljanku (1969.) i hrvatskog državljanina (1965.) zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela nasilja u obitelji iz čl. 179.a. Kaznenog zakona, protupravnog oduzimanja slobode iz čl. 136. st. 1. i 3. KZ-a i tjelesne ozljede iz čl. 117. st. 1. i 2. KZ-a te dva kaznena djela povrede djetetovih prava iz čl. 177. st. 2. KZ-a. (10. 2. 2017.)

Postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici od 31. svibnja 2015. do 3. veljače 2017. počinili kazneno djelo nasilja u obitelji, kazneno djelo protupravnog oduzimanja slobode i kaznenog djela tjelesne ozljede na štetu članice obitelji (1936.) te dva kaznena djela povrede djetetovih prava na štetu svoje dvoje djece (1999. i 2004.).
Osnovano se sumnja da su protupravno zatvorili 80-godišnjakinju osumnjičenikovu majku i držali ju zatvorenom te joj na drugi način ograničili slobodu kretanja kao i da su, iako svjesni prisutnosti svoje djece i pristajući ugroziti njihov psihofizički razvoj, teško kršili propise o zaštiti od nasilja u obitelji i time kod člana obitelji i bliske osobe izazvali strah za njezinu sigurnost dovevši ju u ponižavajući položaj. Osnovano se sumnja da su je fizički zlostavljali nanijevši joj tjelesne ozlijede te da su činjenjem opisanih radnji pred djecom ugrozili normalan psihofizički rast i razvoj.
Sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu podnijet je prijedlog za određivanje istražnog zatvora temeljem članka 123. stavka 1. točka 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku.