Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignut optužni prijedlog protiv jedne osobe zbog odavanja službene tajne te pet osoba zbog poticanja na odavanje službene tajne

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podiglo pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu optužni prijedlog protiv hrvatskog državljanina D. V. (1968.) zbog počinjenja kaznenih djela odavanja službene tajne iz čl. 351. st. 1. Kaznenog zakona te petero hrvatskih državljana S. LJ. (1962.), I. T. (1953.), I. G. (1958.), M. G. (1991.) i N. P. (1957.) zbog počinjenja kaznenog djela poticanjem na odavanje službene tajne iz čl. 351. st. 1. u svezi čl. 37. st. 1. KZ-a. (10. 8. 2010.)

Okrivljenog D. V. se optužnim prijedlogom tereti da je od 4. ožujka do 7. lipnja 2010. kao policijski službenik u nekoliko navrata, a na traženje petoro okrivljenika da im za njihove potrebe izvrši provjeru podataka u Informacijskom sustavu MUP-a RH za četiri osobna vozila i jednu fizičku osobu, to i učinio. U većini slučajeva navedenu provjeru je obavio posredstvom jedne policijske službenice, a u jednom slučaju temeljem vlastitog ovlaštenja za rad u Informacijskom sustavu MUP-a RH. Tereti ga se da je potom osobama koje su znale da traže podatke kojima nemaju pravo pristupa, priopćio te podatke, iako je bio svjestan da navedeni podaci na temelju članka 11. Pravilnika o tajnosti službenih podataka MUP-a te čl. 101. Zakona o policiji predstavljaju službeno neobjavljive podatke, i nije im dopušten pristup neovlaštenim osobama te da dostavljanje tih podataka tim osobama predstavlja odavanje službene tajne.
Pored predloženih kaznenih sankcija za sve okrivljenike, predloženo je i da se prema okrivljenom D. V. temeljem čl. 77. st. 1. i 2. Kaznenog zakona primijeni sigurnosna mjera zabrane obavljanja zvanja, djelatnosti i dužnosti u trajanju od pet godina.