Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podnesena žalba na presudu Općinskog kaznenog suda u Zagrebu

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je žalbu na presudu Općinskog kaznenog suda u Zagrebu protiv hrvatskog državljanina (1957.) zbog počinjenja kaznenih djela ostavljanje u teškom položaju bliske osobe iz članka 171. Kaznenog zakona i povrede mira pokojnika iz članka 332. stavak 2. Kaznenog zakona, na štetu svoje pokojne majke (1925.) te kazneno djelo krivotvorenja isprave iz članka 278. stavak 3. u vezi stavka 1. Kaznenog zakona. (9. 6. 2017.)

Okrivljenik je za kazneno djelo ostavljanja u teškom položaju bliske osobe iz članka 171. Kaznenog zakona osuđen na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine, za kazneno djelo povrede mira pokojnika iz članka 332. stavak 2. Kaznenog zakona na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, te kazneno djelo krivotvorenja isprave iz članka 278. stavak 3. u vezi stavka 1. Kaznenog zakona na kaznu zatvora u trajanju od osam mjeseci, te temeljem članka 51. Kaznenog zakona na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od tri godine. Na presudu je uložena žalba na navedenu kaznu.

Podsjetimo, presudom Općinskog kaznenog suda u Zagrebu okrivljenik je proglašen krivim da je od 27. rujna 2012. do točno neutvrđenog dana i mjeseca pred kraj 2012. godine, u stanu na adresi u Zagrebu, u kojem je živio sa svojom majkom; iako svjestan da je njegova majka, a nakon što je otpuštena iz bolnice na kućnu njegu, nepokretna i nije se sposobna brinuti o sebi te kao takva u potpunosti ovisna o njegovoj skrbi i brizi, kao i svjestan da se kao njezin jedini sin dužan o njoj brinuti i pružiti joj adekvatnu skrb; unatoč navedenome, nije joj osigurao adekvatnu medicinsku i drugu skrb, te se nije brinuo o njezinim osnovnim biološkim, higijenskim i prehrambenim potrebama.
Nakon što je njegova majka preminula točno neutvrđenog dana krajem 2012. godine, ostavio je njezino mrtvo tijelo  u krevetu spavaće sobe, a da nije obavijestio nikog o činjenici smrti svoje majke kako bi njezino mrtvo tijelo nakon pregleda ovlaštene osobe, te izdavanja dozvole za ukop bilo prevezeno s mjesta smrti i sahranjeno, iako je to kao član obitelji s kojim je pokojnica živjela bio dužan to učiniti. Vrata sobe je zaključao i zaključana vrata dodatno osigurao lokotom, te je nastavio koristiti druge dijelove stana za stanovanje sve do 10. studenog 2016. kada su mrtvo tijelo njegove pokojne majke u stanu otkrili policijski službenici. Kako bi to prikrio, okrivljenik je, u cilju obmane vezano uz činjenicu smrti svoje majke, na temelju originalnog smrtnog lista svog pokojnog oca izradio neoriginalan smrtni list s podacima svoje pokojne majke iz kojeg proizlazi da je majka preminula 16. prosinca 2012., te ga  predočio policijskim službenicima na njihovo traženje.