Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podnijeti optužni prijedlozi protiv N. P., S. S. i M. T. K. zbog kaznenih djela podvođenja i zlouporabe opojnih droga

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podiglo pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu optužne prijedloge s prijedlogom za određivanje pritvora protiv hrvatskih državljana N. P. (1950.), S. S. (1987.) i M. T. K. (1988.) zbog kaznenih djela protiv spolne slobode i spolnog ćudoređa podvođenjem iz čl. 195. st. 2. Kaznenog zakona te kazneno djelo protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom zlouporabom opojnih droga iz čl. 173. st. 1. KZ-a. (18. 7. 2011.)

Okrivljenog N. P. se tereti da je od ožujka 2010. do lipnja 2011. godine na širem području grada Zagreba i u drugim gradovima u Hrvatskoj, u nakani ostvarivanja nepripadne materijalne dobiti, stupio u kontakt s više ženskih osoba te s njima dogovorio da će im on pronalaziti klijente kojima će pružati seksualne usluge uz naplatu, pri čemu će one za to naplaćivati novčani iznos od najmanje 500 eura za pruženu uslugu seksualnog odnosa, od čega će polovicu ili jednu trećinu, ovisno o dogovoru, predavati njemu. Nakon toga je putem svojih mobilnih telefona i  neposredno, ostvarivao kontakte sa većim brojem zainteresiranih muškaraca koji su od njega tražili ženske osobe radi pružanja seksualnih usluga. Zainteresirane klijente povezivao je sa ženskim osobama, dogovarao njihove međusobne susrete i to u prostoru njegovog salona za masažu, kao i hotelima, stanovima, motornim jahtama i drugim lokacijama, ili im je davao njihove brojeve telefona radi izravnog dogovora oko pružanja usluga. Po pruženoj usluzi djevojke su osobno naplatile iznos koji je s njim prethodno dogovoren te mu potom predavale ranije dogovoreni iznos, a dio su zadržavale za sebe čime je ostvario nepripadnu materijalnu dobit u iznosu od najmanje 100.000,00 kuna.
Okrivljenu S. S. se tereti da je od ožujka 2011. do lipnja 2011. godine na području grada Zagreba i u drugim gradovima u Hrvatskoj, na temelju prethodnog poznanstva s više ženskih osoba zainteresiranih za pružanje seksualnih usluga uz naplatu u svrhu ostvarivanja protupravne dobiti dogovarala da će im pronalaziti klijente radi pružanja tih usluga uz naplatu. Potom je ostvarivala kontakte sa zainteresiranim muškarcima koji su od nje tražili da im pruži usluge uvjetujući pri tome njezin angažman i korist osiguravanjem i dovođenjem najmanje još jedne ili više drugih ženskih osoba radi pružanja seksualnih usluga uz naplatu i to za privatne zabave, krstarenja na motornim jahtama ili u privatnim stanovima. Nakon toga je, kako bi osigurala svoj angažman i korist, sukladno prethodno navedenom dogovoru, odlazila sa tako angažiranim ženskim osobama na dogovorena mjesta, gdje su pružale seksualne usluge uz naplatu za iznos od najmanje 500,00 eura do 3.500,00 eura, koji je potom većinom ona preuzimala od klijenata te isplaćivala druge ženske osobe. Na opisani način se nepripadno materijalno okoristila za iznos od najmanje 25.500,00 kuna.
Okrivljenu M. T. K. tereti se da je od travnja 2011. do lipnja 2011. godine u Zagrebu, u nakani ostvarivanja nepripadne materijalne dobiti, na temelju prethodnog dogovora sa jednom ženskom osobom da će ista pružati seksualne usluge uz naplatu muškim osobama, koje će joj prethodno ona uputiti, stupala u kontakt sa više zainteresiranih muškaraca radi pružanja seksualnih usluga, određivala cijenu za pružanje usluge te dogovarala s korisnicima usluga vrijeme i mjesto susreta ili im prosljeđivala kontakt broj od te ženske osobe. Nakon toga je ta žena pružala usluge uz naplatu i to za iznos od 300,00 do 500,00 eura, koji su potom dijelile u točno neutvrđenim omjerima.
Također ju se tereti da je 14. srpnja 2011. u Zagrebu, u stanu u kojem boravi, protivno čl. 3. Zakona o suzbijanju zlouporabe opojnih droga držala jednu PVC vrećicu ispunjenu s oko 0,5 grama opojne droge kokaina.
U odnosu na N. P. i M. T. K. predloženo je određivanje pritvora temeljem čl. 102. st. 1. t. 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku, a u odnosu na sve okrivljenike predloženo je da se temeljem čl. 82. Kaznenog zakona od istih oduzme imovinska korist ostvarena kaznenim djelom.