Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Uložena žalba na presudu Prekršajnog suda u Zagrebu

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je, po primitku presude Prekršajnog suda u Zagrebu protiv 37-godišnjeg hrvatskog državljanina kojom je proglašen krivim za počinjenje prekršaja iz članka 4. stavak 1. podstavak 7. Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima te mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 5.000,00 kuna, uložilo žalbu na tu presudu. (8. 1. 2016.)

Okrivljenik je proglašen krivim da je 19. studenog 2013. oko 22,15 sati u Zagrebu, na stadionu Maksimir; nakon službenog završetka utakmice nogometnih reprezentacija a za vrijeme dok su se na stadionu još uvijek nalazili navijači; uzeo mikrofon i izašao na središnji dio travnjaka te se okrenuo prema gledateljima i uzviknuo "Za dom", na što su gledatelji odzdravili "Spremni", iako svjestan da uzvik "Za dom" uz odzdrav "Spremni", simbolizira službeni pozdrav za vrijeme totalitarnog režima Nezavisne države Hrvatske odnosno da kao takav predstavlja manifestaciju rasističke ideologije, prijezir prema drugim ljudima zbog njihove vjerske i etničke pripadnosti te trivijaliziranje žrtava zločina protiv čovječnosti. Nakon toga je s uzdignutom rukom, ponovno okrenut prema gledateljima, uzviknuo "Za dom", na što su gledatelji odgovorili sa "Spremni" odnosno opisano je ponovljeno tri puta.
Slijedom navedenog, okrivljeniku je stavljeno na teret da je dobacivao gledateljima poruke čiji sadržaj potiče mržnju na temelju rasne, nacionalne i vjerske pripadnosti čime je počinio prekršaj iz članka 4. stavak 1. podstavak 7. Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima kažnjiv po članku 39.a, stavak 1., točka 2. istog Zakona.

Na navedenu je presudu ovo državno odvjetništvo 7. siječnja uložilo žalbu zbog odluke o prekršajnopravnoj sankciji (čl. 194. st. 1. toč. 4. u svezi s čl. 198. st. 1. Prekršajnog zakona) budući da državno odvjetništvo smatra kako je izrečena novčana kazna preniska s obzirom na sve okolnosti predmetnog slučaja (ODO u Zagrebu je u optužnom prijedlogu predlagalo kaznu od 25.000,00 kuna) i kako sud nije cijenio otegotne okolnosti, a to su svojstvo počinitelja i intenzitet počinjenja prekršaja.
Državno odvjetništvo ističe da je okrivljenik prekršaj počinio kao igrač hrvatske nogometne reprezentacije na posljednjoj i odlučujućoj utakmici kvalifikacija za svjetsko nogometno prvenstvo koja je imala značajni odjek u medijima i javnosti te je morao biti svjestan da će njegove izjave i geste doprijeti do šireg kruga osoba a ne samo do posjetitelja na stadionu.

Predloženo je da Visoki prekršajni sud presudu Republike Hrvatske presudu preinači i okrivljeniku izrekne strožu novčanu kaznu.