Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zlataru
Ispitan osumnjičenik i predloženo određivanje istražnog zatvora

Općinsko državno odvjetništvo u Zlataru je ispitalo hrvatskog državljanina (1989.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela prijetnje iz članka 139. stavak 3. KZ-a,  kaznenog djela protupravnog oduzimanja slobode iz članka 136. stavak 2. KZ-a i kaznenog djela nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari iz članka 331. stavak 1. KZ-a. (18. 1. 2015.)
Postoji osnovana sumnja da je osumnjičenik od 9,30 do 10 sati 15. siječnja 2015. u šumi u Novom Golubovcu prema trojici hrvatskih državljana uperio pištolj i prijetio ubojstvom njima i obiteljima te da će ih pokopati u šumi, nakon čega je uzeo motornu pilu koju je pokušavao upaliti i rekao da će im odrezati noge. Postoji osnovana sumnja da im je naredio da legnu na zemlju i tukao ih ručkom pištolja po tijelu i nogama, i nogama im gurao glavu u blato te gazio po njihovim nogama, onemogućavajući ih na taj način da pobjegnu. Nakon što im je zaprijetio ubojstvom ako o događaju obavijeste policiju, pustio ih je da odu svojim kućama a potom nazvao jednog od njih i ponovno mu zaprijetio ako događaj prijavi policiji.
Postoji i osnovana sumnja da je osumnjičenik 16. siječnja 2015. u Novom Golubovcu, na tavanu svoje obiteljske kuće protivno zakonskim odredbama držao više komada puščanog streljiva i pištoljskog streljiva koje su mu oduzeli policijski službenici.
Nakon ispitivanja osumnjičenika, sucu istrage je podnijet prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i zbog mogućeg utjecaja na svjedoke (čl. 123. stavak 1. točka 2. i 3. ZKP-a), a sudac istrage je djelomično prihvatio prijedlog državnog odvjetništva te odredio istražni zatvor protiv osumnjičenika zbog mogućeg utjecaja na svjedoke.