Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zlataru
Optužnica nije imala nedostataka i ne postoje propusti

Općinsko državno odvjetništvo u Zlataru podiglo je 26. studenog 2014. optužnicu protiv trojice okrivljenika zbog počinjenja kaznenih djela protupravnog oduzimanja slobode iz članka 136. stavka 1. Kaznenog zakona i pokušaja iznude iz članka 243. stavka 1. i 3. u svezi članka 34. KZ-a. (29. 1. 2016.)

Optužno vijeće Općinskog suda u Zlataru tu je optužnicu potvrdilo 23. prosinca 2014. što znači da optužnica nije imala nedostataka niti su postojali propusti državnog odvjetnika kako je to objavljeno u tekstu pod naslovom "Ubojica i švercer oslobođen jer je optužnica bila puna propusta" u jednim dnevnim novinama.

Ovo državno odvjetništvo je, a s obzirom na dokaze izvedene tijekom rasprave, izmijenilo činjenični opis i zakonski opis kaznenih djela za koje su se okrivljenici teretili.

Općinski sud u Zlataru je primjenom načela in dubio pro reo oslobodio optuženike od optužbe te je prvostupanjska odluka javno objavljena 11. ožujka 2015., no tek nakon požurnice ovog državnog odvjetništva, pisani otpravak prvostupanjske presude je zaprimljen 30. prosinca 2015.

Smatrajući da je prvostupanjski sud iz izvedenih dokaza izveo pogrešan zaključak o odlučnim činjenicama, ovo državno odvjetništvo je podnijelo žalbu protiv te presude te će o osnovanosti navoda žalbe odlučivati nadležni Županijski sud u Zagrebu.