Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Ispitano dvoje osumnjičenika i određen istražni zatvor

Dežurna zamjenica u Općinskom državnom odvjentištvu u Zagrebu ispitala je osumnjičenika (1972.) i osumnjičenicu (1973.) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo trgovanja ljudima iz članka 106. stavak 1. Kaznenog zakona. (13. 1. 2017.)

Postoji osnovana sumnja da su od neutvrđenog dana tijekom rujna 2016. pa do 11. siječnja 2017. u Sesvetama; zajedno i dogovorno, u nakani da oštećenica za njih obavlja poslove sluškinje bez naknade, kao i sve druge radnje koje od nje zatraže; uporabom prijetnje, obmanom i zlouporabom odnosa ovisnosti vrbovali, prevezli i primili, te ju skrivali radi iskorištavanja njezinog rada putem prisilnog rada i služenja i činjenja protupravne radnje.

Osnovano se sumnja i da su je odveli kod javnog bilježnika prethodno joj predočivši dokumentaciju (u naravi predstavlja dokumentaciju za osnivanje trgovačkog društva) za koju joj nisu rekli što predstavlja zatraživši od nje da je potpiše, iskorištavajući pritom njeno neiskustvo, povjerenje i lakovjernost, kao i činjenicu da nema sredstava za život niti za povratak u Bosnu i Hercegovinu. Oštećenica je potpisom postala direktorica trgovačkog društva, a potom su je, osnovano se sumnja, vodili u različite banke u kojima je otvarala poslovne račune za to društvo te u više navrata podizala novac kojeg bi uplatio okrivljenik, a potom bi ga predavala okrivljeniku u cijelosti, dok je svu dokumentaciju novoosnovanog društva, bankovne kartice i pečat okrivljenik držao kod sebe. Osnovano se sumnja da su joj tu dokumentaciju i kartice davali kada bi ju vodili u banku i u poslovnice različitih operatera u kojima je preuzela ukupno četiri mobilna telefona koje je odmah predala okrivljenikovim sinovima. Kada je sredinom studenog 2016. godine rekla okrivljeniku da se mora vratiti u Bosnu i Hercegovinu, okrivljenik joj je to zabranio i zaprijetio ako bude razgovarala s policijom ne dozvolivši joj odlazak na koji nije mogla zbog straha od okrivljenika i nedostatka novca. Postoji osnovana sumnja i da joj je okrivljenik rekao kako je poslao čovjeka u Bosnu i Hercegovinu da ubije njenog dečka kojem se oštećenica požalila te da ju je okrivljenikova snaha skrivala na nekoliko adresa kako oštećenicu ne bi pronašli policijski službenici.

Ovo državno odvjetništvo je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv dvoje okrivljenika te je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu podnesen prijedlog za određivanje istražnog zatvora temeljem članka 123. stavka 1. točka 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku koji je sudac istrage prihvatio i odredio istražni zatvor.