Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Puli-Pola
Otvoren istraga protiv dvojice okrivljenika zbog više kaznenih djela

Županijsko državno odvjetništvo u Puli-Pola provodi istragu protiv hrvatskog državljanina (1987.) zbog osnovane sumnje na počinjenje dva kaznena djela teškog ubojstva u pokušaju iz čl. 111. t. 4. u svezi sa čl. 34. Kaznenog zakona, jednog kaznenog djela protupravne naplate u pokušaju iz čl. 323. st. 1. u vezi s čl. 34. KZ-a, jednog kaznenog djela prijevare iz čl. 236. st. 1. i 2. KZ-a i jednog kaznenog djela prijetnje iz čl. 139. st. 2. i 4. KZ-a, i protiv hrvatskog državljanina (1990.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela pomaganja u protupravnoj naplati u pokušaju iz čl. 323. st. 1.  u vezi s čl. 34. i 38. KZ-a i jedno kazneno djelo pomaganja počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela iz čl. 303. st. 1. KZ-a. (15. 5. 2017.)

Postoji osnovana sumnja da je prvoookrivljenik 7. svibnja 2017. u 14,00 sati došao do hotela u Vrsaru u nakani da usmrti hrvatsku državljanku (1997.) i hrvatskog državljanina (1993.) i tako im se osveti jer oštećenica nije željela s njim ostvariti ljubavnu vezu, a krivcem za to je smatrao oštećenika. Osnovano se sumnja da je iz revolvera i iz neposredne blizine pucao u oštećenika nanijevši mu pritom više ustrijelnih rana, a potom je pucao (za sada neutvrđeni broj puta) u oštećenicu te i njoj nanio više ustrijelnih rana glave i tijela. Pravovremenom liječničkom pomoći spašeni su životi oboje oštećenika.
Postoji osnovana sumnja i da je krajem 2016. i početkom 2017. godine  u Puli; u cilju da se neosnovano imovinski okoristi na štetu hrvatske državljanke (1979.), a sebi pribavi znatnu imovinsku korist; iako je znao da to neće učiniti, lažno joj predočio da će joj vratiti novac koji je od nje u više navrata primio na zajam (ukupno 170.000,00 kuna). 
Osnovano se sumnja i da je oko ponoći 19. travnja 2017. u selu Gradinama (grad Poreč), želeći kod hrvatske državljanke (1997.) izazvati strah za njezin život i život njezine obitelji, između ostalog rekao kako će ih sve ubiti.
Postoji osnovana sumnja da je, sukladno ranijem dogovoru, prvookrivljenik 12. svibnja 2017. u Vodnjanu, napisao hrvatskom državljaninu (1991.) prijeteću poruku radi povrata duga, a da ju je drugookrivljenik zalijepio oštećeniku na vrata stana, no oštećenik im nije predao novac iako je bio u strahu.

Osnovano se sumnja da je drugookrivljenik od 10. do 12. svibnja 2017. u svom stanu u Vodnjanu krio prvookrivljenika kako ga ne bi pronašli policijski službenici iako je znao da je on u Vrsaru pokušao ubiti dvoje hrvatskih državljana i da ga zbog toga traže policijski službenici.

Ovo državno odvjetništvo podnijelo je prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv prvookrivljenika zbog opasnosti od bijega i opasnosti da bi mogao dovršiti kazneno djelo na štetu dvoje hrvatskih državljana (čl. 123. st. 2. t. 1. i 3. Zakona o kaznenom postupku), dok je protiv drugookrivljenika odredilo mjere opreza zbog sprječavanja utjecaja na svjedoka i ponavljanje imovinskog delikta.