Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Po dovršetku operativne akcije Bilo, podnesen istražni zahtjev protiv desetorice osumnjičenika

USKOK je Županijskom sudu u Splitu podnio istražni zahtjev protiv desetorice hrvatskih državljana (1955., 1977., 1964., 1978., 1960., 1971., 1978., 1972., 1978. i 1977.) zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo zlouporabe opojnih droga. (11. 5. 2009.)
Osnovano se sumnja da su se osumnjičenici od početka 2008. do 9. svibnja 2009. na području Splitsko-dalmatinske županije povezali u zajedničko djelovanje radi nabave, spremanja i prodaje većih količina kokaina u cilju pribavljanja znatne protupravne imovinske koristi.
Prvoosumnjičenik i drugoosumnjičenik su, od za sada nepoznate osobe, nabavljali kokain kojeg su potom spremali na skrovita mjesta u blizini svojih obiteljskih kuća u Dugopolju. Prvoosumnjičenik je mobitelom sa šestoricom osumnjičenika dogovarao isporuke točno određenih količina kokaina po cijeni od 35 do 45 eura za gram dok je drugoosumnjičenik pripremao isporuku za dvojicu osumnjičenika, sukladno njihovom dogovoru i narudžbama. Tako pripremljene količine droge drugoosumnjičenik je neposredno predavao prvoosumnjičeniku ili ju je odvozio i skrivao na unaprijed dogovorenim mjestima ili isporučivao osobama na koje su ga uputili prvoosumnjičenik i desetoosumnjičenik.
Nadalje, radi daljnje prodaje po cijeni koju je određivao prvoosumnjičenik, četvorica osumnjičenika su osobno od njega ili s dogovorenih skrovitih mjesta preuzimali naručene količine kokaina, dok je sedmoosumnjičenik preuzimao kokain u caffe baru prvoosumnjičenika. Na opisani način su prvoosumnjičenik i drugoosumnjičenik, od 18. rujna 2008. do 9. svibnja 2009., u više navrata šestorici osumnjičenika isporučili najmanje 1,6 kilograma kokaina kojeg su potom prepakiravali u paketiće od 0,7 do 0,9 grama i prodavali krajnjim korisnicima po cijeni od 400 do 500 kuna. Dio novca od prodaje droge su zadržavali za sebe a dio su davali prvoosumnjičeniku koji je dobiveni novac potom podijelio s drugoosumnjičenikom.
Na opisani način osumnjičenici su u navedenom razdoblju prodajom droge pribavili nepripadnu imovinsku korist od najmanje 972.000 kuna.
U istražnom zahtjevu je predloženo određivanje pritvora protiv osmorice osumnjičenika.