Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Po dovršetku operativne akcije Kormilo podnesen istražni zahtjev protiv 31 osumnjičenika

USKOK je Županijskom sudu u Splitu podnio istražni zahtjev protiv 31 hrvatskog državljanina, među kojima je 12 policijskih službenika, 14 djelatnika benzinskih postaja te službenik Lučke kapetanije u Splitu zbog osnovane sumnje da su počinili više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja isprava. (24. 6. 2009.)
Osnovano se sumnja da su policijski službenici postaje Pomorske policije, sukladno dogovoru s djelatnicima benzinskih postaja, tijekom 2008. i 2009. godine, na širem području Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije, u više navrata, a u cilju stjecanja znatne protupravne imovinske koristi, na različite načine pribavljali gorivo nakon čega su ostvarenu razliku međusobno dijelili.
Tako su u službena policijska plovila ulijevali manju količinu goriva od količine prikazane na izdanim računima ili su u plovila, umjesto dizela i eurodizela, ulijevali plavi dizel koji je jeftiniji a račune su izdavali na eurodizel i dizel. Djelatnici benzinskih postaja su raznim osobama koje su plaćale gotovinom prodavali veće količine goriva, pri čemu nisu izdavali račune, već su te količine uvećane za uliveno gorivo u policijska plovila upisivali u račune koje su izdavali policijskim službenicima. Tako izrađene račune su policijski službenici dostavljali nadležnoj policijskoj postaji radi evidencije i obračuna te su potom razliku u novcu međusobno dijelili.
Osim krivotvorenih računa za gorivo, neistinito su prikazivali i račune za noćenja i dnevnice tijekom službenih putovanja.
Također su u dva navrata, protivno Pravilniku o obavljanju gospodarskog ribolova, omogućili dvojici ribara nezakonit ribolov. Naime, pregledom jedne brodice pronašli su jastoge čiji ulov nije dozvoljen te su sastavili i potpisali službeni zapisnik o vraćanju ulova u more iako su ulov zadržali za sebe. U drugom slučaju su sastavili službeni zapisnik u kojem su naveli da su umjesto 44zaplijenili 42 kašete ribe, a dvije kašete su zadržali za sebe.
Osnovano se sumnja da su si na opisani način pribavili protupravnu imovinsku korist i oštetili državni proračun Republike Hrvatske za najmanje 220.000 kuna.
U istražnom zahtjevu predloženo je određivanje pritvora protiv 11 osumnjičenika.