Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Po dovršetku operativne akcije Lim podnesen istražni zahtjev protiv petero osumnjičenika

USKOK je Županijskom sudu u Rijeci podnio istražni zahtjev protiv četvero hrvatskih državljana (1980., 1975., 1964., 1960.) i jednog slovenskog državljanina (1960.) zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, izbjegavanja carinskog nadzora i davanje mita. (25. 6. 2009.)
Osnovano se sumnja da je drugoosumnjičenik, od sredine veljače do početka svibnja 2009., u Sloveniji i Hrvatskoj, protivno Zakonu o veterinarstvu, bez ovlaštenja za promet školjaka, radi stjecanja nepripadne materijalne dobiti, organizirao krijumčarenje školjkaša iz Hrvatske u Sloveniju.
Drugoosumnjičenik je u više navrata od prvoosumnjičenika i trećeosumnjičenika naručivao veće količine školjkaša, te je s njima dogovarao dostavu školjkaša do dvorišta obiteljske kuće četvrtoosumnjičenika. Potom je s prvoosumnjičenikom i trećeosumnjičenikom dogovarao susrete radi plaćanja dok je s četvrtoosumnjičenikom dogovarao preuzimanje školjaka te vrijeme i način krijumčarenja preko granične crte u Sloveniju. Sukladno planu grupe, četvrtoosumnjičenik je, u dogovorenim količinama i vrstama, osobno krijumčario školjkaše u Sloveniju ili je za to angažirao petoosumnjičenicu. Nakon toga je drugoosumničenik preuzimao prokrijumčarene školjke koje je distribuirao unaprijed dogovorenim kupcima. Tako je u njegovoj organizaciji u osam navrata prokrijumčareno najmanje 1.355 kilograma školjaka. Osim navedenog, prvoosumnjičenik se sumnjiči za davanje mita policijskom službeniku od kojeg je tražio dostavljanje podataka o rasporedu rada policijskih službenika pomorske policije i ophodnji službenog policijskog plovila.
U istražnom zahtjevu je protiv četvero osumnjičenika predloženo određivanje pritvora.