Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta još jedna optužnica u predmetu Tara

Nakon dovršetka istrage provedene na temelju drugog od ukupno četiri podnesena istražna zahtjeva u navedenom predmetu, USKOK je pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv trojice hrvatskih državljana i to protiv N. H.  (1957.), M.I. (1964.), G. L. (1960.) te S. H. (1977.), strankinje s privremenim boravištem u RH, zbog počinjenja više kaznenih djela protuzakonitog prebacivanja osoba preko državne granice. (26. 11. 2009.)

U navedenom predmetu istražni zahtjev podnesen je protiv ukupno 18 osumnjičenika. U odnosu na 12 osumnjičenika donesena je presuda u istrazi a u odnosu na  dvije osobe postupak je obustavljen. Protiv preostale četiri osobe podignuta je optužnica kojom se okrivljenici terete da su se, od kraja veljače 2009. do 9. ožujka 2009., u cilju pribavljanja nepripadne materijalne dobiti, povezali u zajedničko djelovanje radi nedozvoljenog prebacivanja većeg broja stranaca iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku te potom u Sloveniju i Italiju.Nakon što su N. H. i S. H,. sa za sada nepoznatim osobama, dogovorili prebacivanje stranaca, za novčanu naknadu su kao vozača angažirali M. I. koji je strane državljane prevozio iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku do mjesta Babina Greda. Strance su potom preuzimali N. H., G. L. i druge za sada nepoznate osobe te su ih za novčanu naknadu prevozili do neposredne blizine hrvatsko-slovenske granice. Tamo su ih upućivali da pješice, izvan graničnih prijelaza, prijeđu granicu gdje su ih preuzimale za sada nepoznate osobe.
Na opisani način okrivljenici su u četiri navrata prebacili najmanje 18 stranih državljana a novac koji su od njih dobivali međusobno su dijelili ovisno o prethodnom dogovoru i njihovom učešću u pojedinom prebacivanju.
U optužnici je protiv S. H. predloženo produljenje pritvora dok se N. H. nalazi na izdržavanju kazne zatvora.