Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv suca Visokog trgovačkog suda RH i protiv bivšeg predsjednika Općinskog građanskog suda u Zagrebu

USKOK je, nakon provedene istrage, podigao pred Županijskim sudom u Zagrebu optužnicu protiv osmero hrvatskih državljana, i to protiv B. G. (1947.), K. H. (1947.), D. M. (1966.), M. P. (1938.), M. P. (1982.), V. V. (1932.), T. Z. (1981.) i I. P. (1966.) zbog počinjenja kaznenih djela primanja mita, pomaganja u primanju mita, davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti. (8. 1. 2009.)
Optužnicom se okrivljenog B. G. tereti da je kao sudac Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske, od početka 2007. do 4. rujna 2007. u Zagrebu, primio ukupno 25.000 eura mita od okrivljenog D. M. inače zainteresiranog za ishod jednog predmeta koji se od ožujka 2006. godine nalazio na drugostupanjskom odlučivanju pred Visokim trgovačkim sudom. Znajući za njegovu zainteresiranost, okrivljeni K. H. ga je upoznao sa okrivljenim B. G., koji je nakon toga primio mito kako bi bila donesena odluka kojom će se potvrditi prvostupanjska odluka. Radilo se o postupku pokrenutom radi trajne zabrane isplate bankovne garancije u iznosu od 3.194.862 kune korisniku garancije. Manji dio dogovorenog iznosa okrivljeni B. G. je primio prije održavanja sjednice vijeća, a nakon što je predmet iznesen na sjednici vijeća i otpremljen sa Visokog trgovačkog suda, zatražio je od okrivljenog D. M. isplatu preostalog iznosa koji mu je ovaj predao 4. rujna 2007. u Zagrebu.
Okrivljenog B. G. ujedno se tereti i za počinjenje dva kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti jer je u ožujku 2008. godine u Zagrebu, kao zamjenik člana ispitne komisije za polaganje pravosudnog ispita pri Ministarstvu pravosuđa za područje građanskog materijalnog prava i trgovačkog prava, na traženje okrivljenih M. P. (1938.), M. P. (1982.), V. V. (1932.) i T. Z. (1981.), a koje se tereti za poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti, obećao da će kandidatkinjama M. P. i T. Z. omogućiti polaganje pravosudnog ispita iz područja koje ispituje. Prvo je zatražio da ga se rasporedi kao ispitivača za termine u kojima su kandidatkinje trebale polagati ispit. Potom se s kandidatkinjom M. P. našao prije ispita i izdiktirao joj ispitna pitanja ali ona uslijed iznenadne hospitalizacije nije bila u mogućnosti pristupiti polaganju ispita na dogovorenom ispitnom roku te nije položila pravosudni ispit. Kandidatkinji T. Z. je također dao ispitna pitanja kako bi time osigurao da će na javnom ispitivanju znati odgovore na postavljena joj pitanja.
Osim navedenog, okrivljenog B. G. se tereti i za poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti a okrivljenog I. P. za zlouporabu položaja i ovlasti. Naime, B. G. je kao sudac Visokog trgovačkog suda RH, u rujnu 2007. u Zagrebu, zatražio od I. P. da na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu zaposli nećaka njegovog prijatelja kao sudskog savjetnika na tom sudu što je okrivljeni I. P. prihvatio. Tako je, nakon što je 16. listopada 2007. raspisan javni natječaj za prijam u državnu službu sudskih savjetnika, toj osobi dao pitanja za pisani dio testiranja kandidata kako bi mu omogućio postizanje maksimalnog broja bodova. Ujedno mu je obećao kako će mu i iz intervjua osigurati najveći broj bodova, što je i učinio. Međutim, unatoč dobivenim pitanjima i najvećem mogućem broju bodova iz intervjua, ta je osoba među ukupno 28 kandidata po ostvarenom broju bodova bila tek na 24. mjestu zbog čega nije mogla biti primljena na tom natječaju. Potom je okrivljeni I. P. obećao okrivljenom B. G. da će tu osobu primiti na idućem natječaju. To je i učinio te je, nakon što je u travnju 2008. godine raspisan novi javni natječaj, rješenjem od 21. svibnja 2008. tu osobu i primio u državnu službu.