Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv 14 okrivljenika

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv četrnaestoro hrvatskih državljana T.P. (1959), G.P. (1977.), T.M. (1970.), D.P. (1974.), R.S. (1954.), A.P. (1985.), A.H. (1982.), L.S. (1988.), S.K. (1974.), B.V. (1971.), D.L. (1975.), A.S. (1960.), R.B. (1958.) i S.P. (1986.) zbog počinjenja kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, prijevare te pranja novca. (14.12.2011.)
Optužnicom se prvookrivljeniku i drugookrivljeniku stavlja na teret da su se, prema prethodnom planu i dogovoru, od srpnja 2007. do svibnja 2010.godine, u Zagrebu, u cilju stjecanja i prikrivanja znatne nepripadne materijalne dobiti za sebe i druge, dogovorili da će preko dvaju trgovačkih društava prikupljati novčane uloge od pravnih i fizičkih osoba kao ulagača neistinitim prikazivanjem kako će uplaćene uloge plasirati u trgovanje devizama kojim će biti ostvarena značajna dobit. Potom su, u cilju realizacije navedenog plana, okupili i u zajedničko djelovanje povezali ostale okrivljenike kojima su predočili prethodno sačinjene programe za ulaganje novca. Sukladno planu i dogovoru, okrivljenici su osnovali veliki broj trgovačkih društava koja su, kako bi stvorili privid zakonite poslovne djelatnosti, s trgovačkim društvima prvookrivljenika i drugookrivljenika sklapala ekskluzivne ugovore o očuvanju i povećanju vrijednosti sredstava, kao i ugovore o ulaganju s 20 fizičkih osoba u kojima su navedeni iznosi uloga fizičkih osoba, manipulativni troškovi, očekivana dobit i rokovi isplate dobiti. Na opisani način okrivljenici su, koristeći se dokumentacijom i navedenim društvima, kako bi na taj način stvorili privid ozbiljnog i sigurnog poslovanja te prikrili cilj ostvarenja osobne nepripadne materijalne koristi, putem pravnih osoba, osobno te preko posrednika,  od velikog broja fizičkih i pravnih osoba u zajedničku korist pribavili najmanje 133.796.694,08 kuna.
USKOK će, sukladno Zakonu o oduzimanju imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem, tijekom kaznenog postupka predložiti oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi od okrivljenika.