Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv bivšeg člana Uprave HEP-a

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv hrvatskog državljanina A. D. (1957.) zbog počinjenja kaznenog djela primanja mita. (6.4.2012.)
Optužnicom se okrivljeniku stavlja na teret da je, od sredine ožujka 2006. do 20. lipnja 2007., u Zagrebu, kao član Uprave HEP-a nadležan za proizvodnju i istovremeno predsjednik Nadzornog odbora HEP-Proizvodnje, te posebnom odlukom ovlašten i odgovoran za provedbu cjelokupnog postupka nadmetanja i realizaciju ugovora u postupcima tehničke zaštite objekata HEP-a, navedene ovlasti u više navrata koristio na način da je s predstavnicima pojedinih trgovačkih društava dogovorio i obećao zaključenje konkretnih ugovora, te je isto i omogućio, pri čemu je za sebe tražio isplatu novčanih iznosa u postotcima od vrijednosti pojedinih ugovora.
Nadalje, poziciju predsjednika Nadzornog odbora HEP-Proizvodnje u više navrata koristio je na način da je od predstavnika pojedinih trgovačkih društava, čije ponude su u redovno provedenom postupku javnog nadmetanja bile prihvaćene kao najpovoljnije, tražio da mu se, za stavljanje na dnevni red i ishođenje suglasnosti Nadzornog odbora za zaključenje ugovora višemilijunske vrijednosti, isplati novčani iznos u postotku od vrijednosti ugovora.
Od trgovačkih društava, od kojih je nekima davao upute kako trebaju sastaviti ponudu da bi bila najpovoljnija, za ugovaranje određenih poslova tražio je da mu isplate od dva pa do najviše 10 posto od vrijednosti ugovorenih radova. Trgovačkim društvima je obećao da će im i ubuduće neposrednim pogodbama omogućavati dobivanje poslova od HEP-Proizvodnje i drugih ovisnih trgovačkih društava HEP Grupe.
Kako bi osigurali zaključenje ugovora pojedini direktori su pristali na njegove zahtjeve, pa je tako u listopadu 2006. godine direktor jednog trgovačkog društva, na ime tražene i dogovorene isplate od pet posto ukupne vrijednosti ugovorenih radova, okrivljeniku dao dio dogovorenog iznosa od 30.000 eura, a direktor drugog trgovačkog društva mu je 15. veljače 2007. dao iznos od 200.000,00 kuna, dok od drugih društava nije uspio naplatiti traženo.
Zahtjev za oduzimanje protupravne imovinske koristi, sukladno Zakonu o oduzimanju imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem, bit će postavljen tijekom kaznenog postupka.