Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv bivšeg direktora Hrvatskih voda i još dvojice okrivljenika

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv trojice hrvatskih državljana J. H. (1948.), Z. C. (1957.) i B. D. (1955.) zbog primanja i davanja mita u gospodarskom poslovanju te zlouporabe položaja i ovlasti. (5.4.2012.)
Optužnicom se drugookrivljeniku, kao direktoru jednog trgovačkog društva, i trećeokrivljeniku, kao direktoru i vlasniku drugog trgovačkog društva, stavlja na teret da su, od početka 2009. do 9. rujna 2009. godine, u Zagrebu, prvookrivljeniku, kao direktoru Hrvatskih voda, ponudili da će mu podmiriti troškove putovanja i lova u Namibiji, kao i troškove dopreme lovačkih trofeja iz Namibije u Hrvatsku, a zauzvrat su od prvookrivljenika zatražili da njihovim trgovačkim društvima osigurava poslove s društvom kojega je on direktor, na što je prvookrivljenik pristao.
Nakon toga je drugookrivljenik dogovorio organizaciju putovanja i lova u Namibiji za sve okrivljenike navodeći kao razlog puta stručno usavršavanje te je trećeokrivljenik, u namjeri pribavljanja nepripadne koristi za sebe i drugookrivljenika, zatražio da se na računu kojim su plaćali predujam pod „vrsta usluge“ navede „Stručno putovanje-Namibija“.Trgovačko društvo je po nalogu trećeookrivljenika platilo navedeni račun, a trećeokrivljenik je za vrijeme boravka u lovu u Namibiji trgovačkom društvu podnio nalog za „stručno putovanje“ u Namibiji što mu je i plaćeno. Nadalje, drugookrivljenik je rezervirao avionske karte za put u Namibiju te je, u namjeri da sebi i trećeokrivljeniku pribavi nepripadnu imovinsku korist, stručnim službama društva u kojemu je direktor naložio da plate račun za avionske karte i da se taj trošak u poslovnim knjigama knjiži kao „usluge cestovnog prijevoza“, te da se u evidenciji boravka na radnom mjestu vrijeme njegovog boravka Namibiji prikaže kao da je radio. Nakon boravka u Namibiji od 1. do 8. lipnja 2009. u Hrvatsku su iz Namibije dopremljeni lovački trofeji za prvookrivljenika i drugookrivljenika, a troškove dopreme trofeja, prema uputi drugookrivljenika, platilo je trgovačko društvo koje je kooperant društva u kojemu je drugookrivljenik direktor.
USKOK je u optužnici, sukladno Zakonu o oduzimanju imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem, predložio oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi od okrivljenika.