Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv bivšeg pomoćnika ministra obrane

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv I. B. (1959.) zbog počinjenja kaznenog djela primanja mita. (14.11.2012.)
Optužnicom se okrivljeniku, kao pomoćniku ministra u Upravi za materijalne resurse MORH-a, ovlaštenom za donošenje odluka o pokretanju postupaka nabave, stavlja na teret da je, početkom svibnja 2007. godine, u Zagrebu, s predstavnicima jednog trgovačkog društva koje, sukladno prethodno sklopljenom ugovoru, nije moglo naplatiti izvedene građevinske radove na objektima jedne vojarne, dogovorio da će po hitnom postupku biti proveden pozivni natječaj na koji će biti pozvana trgovačka društva koja odrede predstavnici  navedenog trgovačkog društva i čije će ponude biti veće od njihove, kako bi to društvo bilo izabrano kao najpovoljniji ponuđač te istom plaćeni izvedeni radovi, a zauzvrat će mu to društvo kupiti kuhinju po njegovom izboru, na što su predstavnici trgovačkog društva pristali. Nakon fiktivno provedenog pozivnog natječaja okrivljenik je, u ime MORH-a, 12. lipnja 2007. s trgovačkim društvom sklopio ugovor o rekonstrukciji objekata jedne vojarne u vrijednosti od 4.450.462,44 kuna, nakon čega je trgovačko društvo MORH-u za izvršene radove već 2. srpnja 2007. ispostavilo Prvu privremenu situaciju na iznos od 3.397.713,51 kuna. Potom je navedeno trgovačko društvo od jednog drugog  trgovačkog društva kupilo kuhinju ELITE vrijednu 52. 221,97 kuna, koju je prethodno izabrao okrivljenik i koja mu je 27. prosinca 2007. isporučena i montirana u njegovom stanu u Zagrebu.
U optužnici se predlaže da se, sukladno Zakonu o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem, okrivljeniku oduzme imovinska korist koju je ostvario kaznenim djelom.