Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv bivšeg pomoćnika ministra branitelja

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv četvorice hrvatskih državljana D. M. (1952.), D. S. (1965.), N. Š. (1961.), M. S. (1972.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, primanja i davanja mita te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti. (17.6.2014.)

Optužnicom se prvookrivljeniku, kao ravnatelju Uprave za pravne i stambene poslove i pomoćniku ministra branitelja, ranije ravnatelju Uprave za stambeno zbrinjavanje i pomoćniku ministra obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, u čijoj je nadležnosti rješavanje stambenog zbrinjavanja HRVI i članova obitelji poginulih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, stavlja na teret da je, od lipnja 2005. do prosinca 2012. godine, u Zagrebu, kao protuuslugu za odabir jednog društva kao prodavatelja stanova na području Varaždina, bez obzira na stvarne potrebe i suprotno propisanim uvjetima javnog poziva, od članova Uprave i suvlasnika tog trgovačkog društva u više navrata tražio da mu isplate ukupno 250.000,00 eura, od čega je primio 50.000,00 eura.
Osim navedenog, prvookrivljeniku se stavlja na teret da je prilikom odlučivanja o dodjeli prava na stambeno zbrinjavanje stradalnika Domovinskog rata, preko reda prvenstva i bez obzira što nisu bili ispunjeni zakonom propisani uvjeti, ostalim okrivljenicima na njihovo traženje omogućio dobivanje stambenih kredita.