Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv četvorice okrivljenika i dva trgovačka društva

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv četvorice hrvatskih državljana I. Č. (1965.), Z. H. (1948.), M. B. (1959.), S. V. (1949.) i dva trgovačka društva zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, primanja i davanja mita te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.(2. 5. 2014.)
Optužnicom se I. okr. stavlja na teret da je, kao gradonačelnik Varaždina, od ožujka 2003. do 7. svibnja 2003., na traženje III. okr., prilikom prodaje gradskog zemljišta, na štetu Grada Varaždina, pogodovao trgovačkom društvu, u kojem je III. okr. direktor, na način da je nakon otvaranja podnesenih ponuda zatražio da se dostave nove ponude u kojima će cijena četvornog metra biti znatno niža od prvotne. Nakon što su dostavljene korigirane ponude I. okr. je 7. svibnja 2003. u ime Grada Varaždina s navedenim društvom sklopio Ugovor o prodaji građevinskog zemljišta čime je tom društvu  pribavljena korist od 346.500,00 eura, a Grad Varaždin je oštećen za iznos od 390.775,00 eura.
Nadalje, I. okr., kao gradonačelniku Varaždina, i II. okr., kao zamjeniku gradonačelnika, se stavlja na teret da su, od rujna 2005. do lipnja 2011. godine, sukladno dogovoru s III. okr., direktorom okrivljenih trgovačkih društava, za novčanu nagradu od  1.000.000,00 kuna koju im se III. okr. obvezao isplatiti, pogodovali navedenim društvima prilikom zamjene nekretnina, dobivanju i realizaciji poslova s Gradom Varaždinom, te podmirenja obveza okrivljenih trgovačkih društava prema Gradu Varaždinu s osnova komunalnih doprinosa. Navedenim postupanjem okrivljenim društvima je pribavljena nepripadna materijalna korist od 3.200.022,37 kuna a za koji iznos je oštećen Grad Varaždin. Sukladno dogovoru III. okr. je, kao protuuslugu za pogodovanje, I. okr. i II. okr, na njihovo traženje, platio dio kupoprodajne cijene za kupljene stanove, za stan I. okr. 100.000,00 kuna a za stan na ime sina II. okr. 103.000,00 kuna.
Osim navedenog, I. okr. i II. okr. su, od ožujka 2006. do lipnja 2011. godine, pogodovali jednom društvu u podmirenju obveza prema Gradu Varaždinu s osnova komunalnih doprinosa. Za navedeno pogodovanje društvo je, kao protuuslugu, na  traženje II. okr., platilo ukupan iznos kupoprodajne cijene stana na njegovo ime u iznosu od 281.936,03 kuna, a na traženje I. okr. plaćeni su radovi na njegovom objektu u iznosu od 43.838,03 kuna, a I. okr. je tražio i besplatno opremanje stana u njegovom vlasništvu, ali navedeno nije realizirano.
Optužnicom se IV. okr., najprije kao pomoćniku predstojnika u Službi za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, graditeljstvo i imovinsko-pravne poslove u Uredu državne uprave u Varaždinskoj županiji, a potom kao pročelniku Upravnog odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenja Grada Varaždina, stavlja na teret da je, od kolovoza 2005. do kraja 2010. godine, od odgovornih osoba jednog trgovačkog društva, kao protuuslugu za žurno izdavanje građevinskih i lokacijskih dozvola, zatražio da njemu i članovima obitelji prilikom kupnje stanova od tog društva odobre kupnju po cijeni znatno nižoj od tržišne. Na opisani način IV. okr. i članovi njegove obitelji su od navedenog društva kupili tri stana po cijeni znatno nižoj od tržišne pribavivši tako nepripadnu materijalnu korist u iznosu od 145.544,53 eura.
Prvookrivljeniku se stavlja na teret da je, kao gradonačelnik Varaždina, od početka rujna 2010. do 4. listopada 2010., bez provedenog javnog natječaja, odnosno objave oglasa za primanje osobe u službu, donio protuzakonite odluke o zapošljavanju dvije osobe u Upravnom odjelu za kulturu, sport i tehničku kulturu Grada Varaždina.