Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv deset okrivljenika zbog zlouporabe opojnih droga

USKOK je, nakon provedene istrage, podigao optužnicu pred Županijskim sudom u Rijeci protiv desetero hrvatskih državljana i to protiv S. P. (1969.), M. R. (1983.), E. B. (1970.), A. S. (1985.), I. R. (1986.), A. S. (1979.), G. P. (1976.), D. A. (1980.), M. V. (1964.) i M. Š. (1967.) zbog počinjenja više kaznenih djela zlouporabe opojnih droga i kaznenog djela sprječavanja dokazivanja. (12. 6. 2009.)
Optužnicom se prvookrivljenika i drugookrivljenika tereti da su se, od lipnja do rujna 2007. godine, udružili kako bi u cilju pribavljanja nepripadne materijalne dobiti, nabavljali, miješali, pakirali i preprodavali kokain.
Prvookrivljenik je, sukladno prethodnom dogovoru, nekoliko puta mjesečno donosio drogu u količinama od 50 do 150 grama u jedan ugostiteljski objekt u Novom Vinodolskom. Osim droge je donosio i laktozu za povećanje ukupne mase kokaina. Drugookrivljenik je drogu skrivao u svom stanu u Novom Vinodolskom, gdje ju je miješao s laktozom i pakirao u pakete od 100 do 300 grama. Tako pakiranu drogu je predavao prvookrivljeniku koji je drogu prodavao nakon čega je drugookrivljeniku plaćao deset posto od iznosa dobivenog prodajom. Tako su prvookrivljenik i drugookrivljenik u navedenom razdoblju stavili u promet najmanje dva kilograma kokaina u ukupnoj vrijednosti od oko 700.000 kuna.
Ostale okrivljenike se tereti za prodaju, posredovanje u prodaji, posjedovanje te davanje kokaina drugim osobama.
Osim navedenog, petookrivljeniku se stavlja na teret i počinjenje kaznenog djela sprječavanja dokazivanja počinjenog prema osobi koja je svjedočila u ovom kaznenom postupku u istrazi, a kako bi promijenila iskaz kojim ga je teretila.
U optužnici je predloženo produljenje pritvora protiv prvookrivljenika i trećeookrivljenika.