Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv desetoro krijumčara ljudi

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv trojice afganistanskih državljana O. H. (1989.), N. A. (1988.), K. J. (1990.) i sedmoro hrvatskih državljana D. G. (1972.), Z. N. (1962.), B. P. (1984.), B. P. (1989.), Z. C. (1970.), D. S. (1969.), Ž. K. (1969.) zbog počinjenja kaznenih djela protuzakonitog prebacivanja osoba preko državne granice i pomaganja u protuzakonitom prebacivanju. (13. 5. 2013.)
Optužnicom se okrivljenicima stavlja na teret da su, od kraja rujna do 8. studenoga 2012., u Kutini, Vinkovcima, Zagrebu te na području Tovarnika, Bajakova, Lipovca i Mučića, zajedno i sukladno prethodnom dogovoru, prema kojemu je svaki od okrivljenika, za različite novčane iznose, obavljao točno određenu zadaću unutar grupe, s osobama iz Srbije dogovorili preuzimanje, prijevoz i prebacivanje većeg broja stranih državljana iz Srbije u Hrvatsku, a potom u zemlje Europske unije.
U navedenom razdoblju iz Srbije u Hrvatsku je u 19 navrata prebačeno najmanje 145 stranih državljana, a iz Hrvatske u Sloveniju u dva navrata najmanje devet stranih državljana, dok je prebacivanje šest stranih državljana spriječeno policijskom intervencijom.
U optužnici je predloženo produljenje istražnog zatvora protiv trojice okrivljenika te, sukladno Zakonu o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem, oduzimanje imovinske koristi od okrivljenika.