Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv dvanaestorice krijumčara cigareta

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv 12 hrvatskih državljana R.V. (1969.), M.M. (1981.), Z.P. (1974.), T.M. (1975.), H.K. (1983.), G.G. (1973.), B.Ć. (1978.), J.V. (1968.), V.B. (1956.), Ž.Č. (1973.), S.H. (1954.) i T.B. (1979.) zbog počinjenja kaznenih djela izbjegavanja carinskog nadzora i nedozvoljene trgovine. (3.2.2012.)
Optužnicom se prvookrivljeniku i drugookrivljeniku stavlja na teret da su, radi stjecanja nepripadne materijalne dobiti, tijekom 2009. i 2010. godine, na području Dubrovačko-neretvanske i Splitsko-dalmatinske županije, Zagreba, Varaždina, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Austrije i Njemačke, u cilju krijumčarenja cigareta iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku, u zajedničko djelovanje povezali ostale okrivljenike s unaprijed točno određenim zadacima.
Prvookrivljenik i drugookrivljenik su iz Bosne i Hercegovine naručivali određene količine cigareta koje su preuzimali i prevozili trećeookrivljenik i petookrivljenik te ih potom skladištili u obiteljskoj kući prvookrivljenika odakle su ih, preko ilegalnih graničnih prijelaza, prevozili u Hrvatsku, a ponekad ih je prevozio i prvookrivljenik.
Potom su krijumčarene cigarete, sukladno dogovoru i prema narudžbama trećeokrivljenika i dvanaestookrivljenika, prevozili u Zagreb i isporučivali ih četvrtookrivljeniku, dok su trećeookrivljenik i petookrivljenik dio krijumčarenih cigareta prevozili na područje Kaštela gdje ih je, za daljnju prodaju, preuzimao sedmookrivljenik. Nadalje, trećeookrivljenik, osmookrivljenik, devetookrivljenik i jedanaestookrivljenik su, preko ilegalnih graničnih prijelaza, krijumčarene cigarete marke „Marlboro“ prevozili iz Hrvatske u Sloveniju, a bile su namijenjene naručitelju iz Njemačke. Dio dobivenog novca prodajom krijumčarenih cigareta za sebe su zadržavali četvrtookrivljenik i sedmookrivljenik, a ostatak su predavali prvookrivljeniku i drugookrivljeniku koji su dio zadržavali za sebe a dio su, ovisno od posla kojeg su obavili, davali ostalim okrivljenicima. Na opisani način okrivljenici su iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku prenijeli i prodali najmanje 24 036 šteka cigareta raznih marki na koje nisu platili carinska i porezna davanja, oštetivši na taj način proračun Republike Hrvatske za iznos od najmanje 3.492.402,23 kuna.