Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv dvojice bivših načelnika jedne općine i tajnice te općine zbog zlouporabe položaja i ovlasti

USKOK je, nakon provedene istrage, podigao optužnicu pred Županijskim sudom u Zagrebu protiv troje hrvatskih državljana Z. Š. (1964.), V. G. (1963.) i D. K. (1977.) zbog zlouporabe položaja i ovlasti. (20. 10. 2009.)
Optužnicom se Z. Š. i D. K. terete da su, kao načelnici jedne općine i V. G., kao tajnica te općine, od 4. srpnja 2005. do 22. kolovoza 2007., pribavili protupravnu imovinsku korist na štetu proračuna općine. Naime, uz znanje i odobrenje Z. Š. i D. K., tajnica V. G. je ispunjavala naloge za plaćanje na ime putnih troškova, naknada na ime loko-vožnje, nagrada i reprezentacije, naknada troškova održavanja, božićnica, naknada za godišnji odmor, naknada za prijevoz na posao i  to bez potrebne popratne dokumentacije ili evidencije iz koje bi bilo vidljivo da su troškovi opravdani.
Osim navedenog, V. G. je protivno Statutu sastavila i obračun povećanih plaća bez znanja i odluke Poglavarstva, a što su Z. Š. i D. K. potvrdili svojim potpisima. Na opisani način je, u navedenom razdoblju, sa žiro-računa općine na tekuće račune okrivljenika bez osnove isplaćeno ukupno 244.984, 87 kuna