Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv dvojice okrivljenika

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana B. M. (1960.) i M. P. (1956.) zbog počinjenja kaznenih djela primanja mita, primanja mita u gospodarskom poslovanju te krivotvorenja isprava. (7.12.2011.)
Optužnicom se prvookrivljenom direktoru Sektora u jednom trgovačkom društvu, a kasnije i predsjedniku Uprave tog trgovačkog društva, i drugookrivljenom voditelju projekta remonta platformi u tom trgovačkom društvu, stavlja na teret da su, od početka siječnja 2002. do kraja prosinca 2009. godine, u Zagrebu i Slavonskom Brodu, uvjetovali dodjeljivanje poslova drugim trgovačkim društvima davanjem mita u iznosu od 5 ili 10 posto od neto vrijednosti ukupno izvedenih radova. Odgovorne osobe u trgovačkim društvima od kojih je traženo mito su, da bi dobili poslove koji su im bili potrebni kako bi mogli nastaviti s normalnim poslovanjem, tražene iznose i dale. Tako je prvookrivljeni B. M., nakon što je 14. siječnja 2002. potpisan Ugovor o poslovnoj suradnji s jednim trgovačkim društvom, tijekom izvođenja ugovorenih radova od odgovorne osobe tog trgovačkog društva u više navrata primio zahtijevani iznos od najmanje 300.000,00 kuna. Nadalje, obojica okrivljenika su, sukladno prethodnom dogovoru, od listopada 2003. do kraja prosinca 2009. godine, u više navrata od odgovornih osoba trgovačkih društava koja su bila izvođači ugovorenih poslova, u zajedničku korist primili zahtijevani iznos od najmanje 7.464.401,00 kuna. Osim toga, prvookrivljeni M. B. je, kao nagradu za ugovorene poslove, dobio skupocjeni mobitel i umjetničku sliku.
USKOK će, sukladno Zakonu o oduzimanju imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem, tijekom kaznenog postupka postaviti prijedlog za oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi od okrivljenika.