Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv dvojice okrivljenika

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana Ž. B. (1963.) i F. A. B. (1975.) zbog počinjenja kaznenih djela primanja i davanja mita u gospodarskom poslovanju. (29. 3. 2013.)
Optužnicom se prvookrivljeniku stavlja na teret da je kao ravnatelj jednog nacionalnog parka, tijekom 2011. i 2012. godine, u Šibeniku, od drugookrivljenog vlasnika trgovačkog društva zatražio da za njega kupi gliser, ugradi vanbrodski motor i opremi ga drugom potrebnom opremom te da ga registrira na ime svoje tvrtke, time da će mu cijenu glisera plaćati periodično do konačne otplate. Drugookrivljenik je realizirao zahtjev prvookrivljenika čime mu je pribavio protupravnu imovinsku korist od 100.046,55 kuna. Prvookrivljenik je drugookrivljeniku zauzvrat obećao i realizirao izbor njegove tvrtke kao najpovoljnijeg ponuđača za nabavu opreme za nacionalni park omogućivši mu pri tom naplatu neuobičajeno visoke trgovačke marže od čak 29 posto čime je trgovačkom društvu, na štetu nacionalnog parka, pribavljena protupravna imovinska korist od najmanje 106.901,70 kuna.
U optužnici je, sukladno Zakonu o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem, predloženo oduzimanje imovinske koristi od okrivljenika.