Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv gradonačelnika Zlatara i još sedmero okrivljenika zbog više kaznenih djela

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv osmero hrvatskih državljana, M.Đ. (1942.), M.C. (1954.), M.D. (1958.), Z.Z. (1973.), M.P. (1955.), Ž.Š. (1956.), A.K. (1956.) i V.K. (1959), zbog počinjenja više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službenih isprava, povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, te utaje poreza i drugih davanja. (23.12.2010.)
U razdoblju od travnja 2005. do svibnja 2009. godine M.Đ. je  kao gradonačelnik Grada Zlatara s M.C., vlasnikom obrta, M.D., direktoricom jednog trgovačkog društva, i Z.Z., direktorom jednog trgovačkog društva, protivno odredbama Zakona o javnoj nabavi, te mimo natječajnih uvjeta i krivotvorenjem natječajne dokumentacije, zaključio ugovore o izvođenju građevinskih radova, a oni su sačinili neistinitu natječajnu dokumentaciju i ispostavili privremene situacije za radove koje nisu u cijelosti obavili. U dogovoru s M.Đ., privremene situacije su kao nadzorni inženjeri ovjerili M.P., Ž.Š.  i A.K. iako su znali da radovi nisu u cijelosti obavljeni. Da bi se realiziralo navedeno M.Đ. je zadužio Grad Zlatar zaključivanjem ugovora o kreditima s poslovnim bankama i pravnim osobama, te je na ime povrata kredita, budući da je znao da nema proračunskih sredstava za njihov povrat, izdavao sredstva osiguranja i time opteretio imovinu Grada Zlatara zasnivanjem založnog prava na nekretninama i poslovnim udjelima u njegovom vlasništvu. Tako dobivenim sredstvima M.Đ. je plaćao ispostavljene privremene situacije, a  V.K. je kao ravnatelj Županijske uprave za ceste, u dogovoru s M.Đ., odobravao isplate jednom trgovačkom društvu temeljem fiktivne privremene situacije drugog trgovačkog društva. Na opisani način M.Đ. je založio cjelokupnu imovinu Grada Zlatara, te doveo do prezaduženosti i blokade gradskog žiro računa, a Gradu Zlataru je prouzročena šteta u ukupnom iznosu od 26.885.634,12 kuna.
U navedenom razdoblju, u nakani da onemogući evidentiranje investicijskih radova i zaduženja Grada Zlatara, M.Đ. nije vodio poslovne knjige koje je po zakonu bio obvezan voditi, a M.C. nije obračunao, prijavio i platio porez na dodanu vrijednost čime je oštetio proračun RH za ukupni iznos od 567.423,73 kune.