Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Odluka o organizaciji i rasporedu rada i radnog vremena

 
 
Odluka o organizaciji i rasporedu rada i radnog vremena Državnog odvjetništva Republike Hrvatske za vrijeme trajanja epidemije bolesti COVID-19 i uvjetima prirodne katastrofe nakon potresa u Zagrebu.
Državno odvjetništvo Republike Hrvatske radit će radnim danom od 9,00 do 13,00 sati počevši od 25. ožujka 2020. do uspostave uvjeta za siguran rad. (26. ožujak 2020.) više

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Priopćenje

Zbog neodgovornog ponašanja većeg broja građana koji ne poštuju upute i mjere Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i drugih nadležnih tijela u cilju sprječavanja širenja koronavirusa, kao i plasiranja neistinitih informacija kojima se širi neopravdani strah i panika kod građana u uvjetima pandemije virusa COVID-19 te posljedica potresa u Zagrebu, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske uputilo je sva županijska i općinska državna odvjetništva da temeljito i neodložno postupaju sukladno odredbama članka 38. stavka 1. i 2. Zakona o kaznenom postupku i članka 35. Zakona o državnom odvjetništvu radi otkrivanja i procesuiranja počinitelja kaznenih djela širenja i prenošenja zarazne bolesti iz članka 180. Kaznenog zakona te odgovarajućih prekršaja, kao i počinitelja kaznenih djela lažne uzbune iz članka 316. Kaznenog zakona i podredno prekršaja širenja lažnih i uznemiravajućih vijesti iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Državna odvjetništva trebaju poduzimanje državnoodvjetničkih radnji i mjera koordinirati s nadležnim policijskim upravama i drugim državnim tijelima mjerodavnim za otkrivanje i prijavljivanje prekršaja i kaznenih djela i njihovih počinitelja. (24. 3. 2020.)

 
 

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Priopćenje

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske utvrdilo je oštećenja na zgradi u Gajevoj 30a koja su prijavljena nadležnim službama radi utvrđenja stupnja oštećenja i sigurnosti za obavljanje poslova u zgradi.

Zbog oštećenja uzrokovanih potresom većina dužnosnika, službenika i namještenika do daljnjeg neće raditi u zgradi, osim onih osoba čija je prisutnost neophodna za obavljanje nužnih poslova.

Do uklanjanja oštećenja, molimo građane da ne prilaze zgradi i ne hodaju nogostupom uz zgradu.

S obzirom da su na snazi Preporuke za prevenciju prenošenja i suzbijanje epidemije novim koronavirusom koje je dalo Ministarstvo pravosuđa, stranke se ne primaju u Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske. (23. 3. 2020.)

 
 

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Obavijest

 
 

Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske uputilo je svim pravodusnim tijelima i objavilo na svojoj mrežnoj stranici Preporuke za prevenciju prenošenja i suzbijanje epidemije novim koronavirusom (SARS-CoV-2) bolesti (COVID-19) – ( https://pravosudje.gov.hr/vijesti/preporuke-za-prevenciju-prenosenja-i-suzbijanje-epidemije-novim-koronavirusom-sars-cov-2-bolesti-covid-19/21707 ). (13. ožujak 2020.)

Sva državna odvjetništva primjenjivat će navedene preporuke do 1. travnja 2020.: pravosudna tijela nastavljaju s radom te provode sve hitne postupke i radnje uz odgovarajuću sigurnosnu kontrolu, sve radnje koje nisu hitne odgađaju se na vrijeme od 14 dana, zaposlenima se omogućava rad od kuće na poslovima na kojima je to moguće, preporuča se provoditi elektroničku komunikaciju u radu sa strankama i svim sudionicima postupka gdje god je to moguće.


Državno odvjetništvo Republike Hrvatske neće primati stranke od 16. ožujka 2020. na dalje, odnosno do daljnje obavijesti.

Kontakt adrese za stranke su:
e-mail: pisarnica@dorh.hr
pošta: Gajeva 30a, Zagreb 10000


Obavijest ŽDO-a Zagreb i ODO-a Zagreb

Obavijest ŽDO-a Karlovac, ODO-a Karlovac i ODO-a Gospić

Obavijest ŽDO-a Bjelovar, ODO-a Bjelovar i ODO-a Virovitica  

Obavijest ŽDO-a Zadar i ODO-a Zadar 

Obavijest ŽDO-a Sisak i ODO-a Sisak

Obavijest ŽDO-a Velika Gorica, ODO-a Novi Zagreb i ODO-a Velika Gorica 

Obavijest ŽDO-a Dubrovnik i ODO-a Dubrovnik

Obavijest ŽDO-a Split i ODO-a Split

Obavijest ŽDO-a Šibenik i ODO-a Šibenik

Obavijest ŽDO-a Osijek i ODO-a Osijek

Obavijest ŽDO-a Pula-Pola, ODO-a Pula-Pola i ODO-a Pazin

Obavijest ŽDO-a Slavonski Brod, ODO-a Slavonski Brod i ODO-a Požega

Obavijest ŽDO-a Varaždin, ODO-a Varaždin, ODO-a Čakovec i ODO-a Koprivnica

Obavijest ŽDO-a Rijeka i ODO-a Rijeka

Obavijest ŽDO-a Vukovar, ODO-a Vukovar i ODO-a Vinkovci

Obavijest USKOK-a

više

Javni poziv

 
 
Državnoodvjetničko vijeće objavljuje javni poziv kandidatima za mjesto Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske da u roku od 30 dana od objave ovog javnog poziva u Narodnim novinama broj 27 od 11. ožujka 2020. podnesu prijavu s dokazima o ispunjavanju uvjeta za imenovanje odnosno podacima o svom radu te program rada. (12. ožujak 2020.)
više

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Priopćenje

 
 
Hrvatski sabor je 28. veljače 2020. donio Odluku o razrješenju Dražena Jelenića s dužnosti Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske, na vlastiti zahtjev.
Sukladno odredbi članka 24. Zakona o državnom odvjetništvu (Narodne novine, broj 67/18) do imenovanja novog Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske te će poslove obavljati Zlata Hrvoj-Šipek, prva zamjenica Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske. (2. 3. 2020.)
više

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Poziv / Invitation

 
 
Državno odvjetništvo Republike Hrvatske objavljuje Poziv za iskazivanje interesa za zastupanje Republike Hrvatske u dvije međunarodne investicijske arbitraže (UNCITRAL i ICSID), na hrvatskom i engleskom jeziku. (21. veljača 2020.) više

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Odgovor na objavljenu informaciju

 
 

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske uputilo je Hrvatskoj radioteleviziji tekst odgovora na informacije objavljene, odnosno izrečene u sinoćnjoj emisiji Otvoreno. Tekst odgovora objavljujemo u nastavku i u prilogu, a u prilogu objavljujemo i imovinsku karticu Glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića. (20. 2. 2020.)

više

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Priopćenje

 
 
Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Dražen Jelenić uputio je danas Vladi Republike Hrvatske zahtjev za razrješenje s dužnosti Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske. (19. 2. 2020.) više

Prisegnuli državni odvjetnici i zamjenice državnih odvjetnika

 
 
Emilijo Kalabrić svečano je prisegnuo na dužnost županijskog državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru, a Sanja Dlačić Jakovina na dužnost općinske državne odvjetnice u Općinskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici. (7. 2. 2020.) više

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Odgovor na objavljene informacije

 
 
Državno odvjetništvo samostalno je i neovisno pravosudno tijelo ovlašteno i dužno postupati protiv počinitelja kaznenih djela i drugih kažnjivih djela, odnosno tijelo je kaznenog progona počinitelja kaznenih djela i pod određenim uvjetima počinitelja prekršaja, a nije ni policija ni tijelo poreznog ili nekog drugog inspekcijskog nadzora, kao niti tijelo prevencije nezakonitosti. (1. 2. 2020.) više

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Odgovor na upite novinara

 
 

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske zaprimilo je tijekom dana više upita novinara vezano za sinoć održani koncert u Hrvatskom narodnom kazalištu povodom svečanog obilježavanja početka hrvatskog šestomjesečnog predsjedanja Europskom unijom. Državno odvjetništvo Republike Hrvatske upućuje novinare da se s pitanjima o protokolu i rasporedu sjedenja izravno obrate organizatoru sinoćnjeg događanja, budući da je Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske potvrdio organizatorima svoj dolazak i organizator je, slijedom toga, mogao napraviti raspored sjedenja kojim se neće dovoditi u sumnju samostalnost i nepristranost Glavnog državnog odvjetnika i državnog odvjetništva u cjelini. (10. 1. 2020.)

više