Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv Ive Sanadera

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv Ive Sanadera zbog počinjenja kaznenog djela primanja mita. ( 23. 9. 2011. )

Optužnicom se Ivu Sanadera tereti da je, kao predsjednik Vlade Republike Hrvatske, početkom 2008. godine, u Zagrebu i Budimpešti,  s visokopozicioniranom osobom iz uprave MOL-a dogovorio da će za iznos od 10.000.000,00 eura poduzeti sve da se zaključi izmjena i dopuna Ugovora o međusobnim odnosima dioničara kojom će Republika Hrvatska MOL-u neosnovano osigurati prevladavajući utjecaj na TD INA, te da će se za navedeni iznos  dogovoriti i sklapanje ugovora o izdvajanju plinskog poslovanja iz TD INA, odnosno izdvajanju onog dijela plinskog poslovanja koji stvara gubitke te njegovo preuzimanje od strane Republike Hrvatske. U cilju realizacije dogovorenog Ivo Sanader je, iako je znao da zaključenje takvih ugovora nije u interesu Republike Hrvatske, koristeći autoritet  predsjednika Vlade RH iznio i nametnuo svoje unaprijed pripremljene zaključke o bitnim elementima navedenih ugovora pa su ugovori i zaključeni 30. siječnja 2009., čime su u potpunosti prihvaćeni svi zahtjevi MOL-a, nakon čega je Ivi Sanaderu u više navrata u cijelosti isplaćen dogovoreni iznos.

USKOK je u optužnici predložio da na temelju odredbi Zakona o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem oduzme cjelokupna protupravno stečena imovinska korist na način da se naloži uplata novčanog iznosa od 10.000.000,00 eura u kunskoj protuvrijednosti u korist državnog proračuna Republike Hrvatske u roku od 15 dana od dana pravomoćnosti presude.
Istodobno s podizanjem optužnice Hrvatskom saboru je upućen zahtjev za skidanje imuniteta okrivljeniku Ivi Sanaderu.

Kako je u ovom predmetu donesen nalog o provođenju istrage protiv još dvije osobe, to je Ured u odnosu na jednu osobu nalogom obustavio istragu, dok istraga protiv visokopozicionirane osobe u upravi MOL-a i dalje traje i  u ovom predmetu su 21. rujna 2011.  Glavnom tužitelju Republike Mađarske Peteru Poltu predane preslike svih dokaza radi korištenja u postupku u Mađarskoj.