Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv jedne okrivljenice

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv hrvatske državljanke M. M. Č. (1960.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene isprave. (3. 8. 2012.)
Optužnicom se okrivljenici stavlja na teret da je, od 20.svibnja 2009. do 6. kolovoza 2010., u Karlovcu, kao službenica u Poreznoj upravi, Područni ured Karlovac, ovlaštena za rad na evidenciji poreznih obveznika u poljoprivredi te obračunu i isplati preplaćenih iznosa poreza i doprinosa, sačinila 10 naloga u kojima je upisala podatke o povratu preplate dohotka, PDV-a, doprinosa mirovinsko-invalidskog osiguranja i poreza na dohodak za sebe i devetoro građana na način da je u svim nalozima upisala broj svoga tekućeg računa te je novac uplaćen na njezin račun umjesto na račune građana. Potom je sačinila devet naloga za plaćanje gotovine samoj sebi po osnovi povrata pogrešne uplate poreza na dohodak i doprinosa mirovinsko-invalidskog osiguranja, koje uplate nisu izvršene te joj povrat nije niti pripadao. Na opisani način okrivljenica je pribavila nepripadnu materijalnu korist u iznosu od 73.607,72 kune.
USKOK je u optužnici, sukladno Zakonu o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem, predložio oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi od okrivljenice.