Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv jednog okrivljenika

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv V. B. (1963.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te prijevare u službi. (6.6.2012.)
Optužnicom se okrivljeniku stavlja na teret da je, kao pročelnik Državnog inspektorata RH, Područne jedinice Varaždin, od srpnja 2008. do rujna 2011. godine, u Varaždinu, nakon obavljenih inspekcijskih nadzora i utvrđenih nezakonitosti, a u cilju pribavljanja neimovinske koristi pravnim osobama, u više navrata zaustavio pokretanje prekršajnih postupaka protiv pravnih osoba i odgovornih osoba u pravnim osobama i pečaćenje pojedinih objekata te da je, u cilju realizacije navedenog, od njemu podređenih inspektora tražio da unište ili u zapisnike ne evidentiraju nezakonitosti. Osim navedenog, okrivljeniku se stavlja na teret da je, od 1. rujna 2010. do 31. kolovoza 2011., na temelju  vlastoručno potpisane izjave o adresi stanovanja u kojoj je neistinito upisao da na posao putuje iz Novog Marofa, na ime troškova javnog prijevoza pribavio nepripadnu materijalnu korist u iznosu od 18.963 kune.
USKOK je u optužnici, sukladno Zakonu o oduzimanju imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem, predložio oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi od okrivljenika.