Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv jednog okrivljenika

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv hrvatskog državljanina Z. L. (1967.) zbog počinjenja kaznenih djela primanja mita i zlouporabe položaja i ovlasti. (29.12. 2014.)

Optužnicom se okrivljeniku stavlja na teret da je, kao inspektor zaštite na radu Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Ispostava Koprivnica, od 13. lipnja do 31. srpnja 2014., u Križevcima, nakon što je obavio inspekcijski nadzor u jednom društvu, od direktora tog društva zatražio da mu mjesečno, počevši od kolovoza 2014. pa nadalje, isplaćuje 3.000,00 kuna kako prilikom inspekcijskih nadzora ne bi poduzimao zakonom propisane radnje radi sankcioniranja utvrđenih nezakonitih postupanja iz domene zaštite na radu, na što je direktor društva pristao i okrivljeniku, sukladno dogovoru, 31. srpnja 2014. predao 3.000,00 kuna.
Osim navedenog, okrivljenik se tereti da je, koristeći saznanja o vremenu i mjestu provođenja inspekcijskih nadzora, nazvao djelatnika drugog društva i obavijestio ga kad će u njegovom društvu inspektori rada i zaštite na radu obaviti inspekcijski nadzor te ga uputio što se treba poduzeti kako bi se izbjeglo sankcioniranje nepravilnosti utvrđenih inspekcijskim nadzorom.