Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv načelnika Općine Milna i još dvojice okrivljenika

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv trojice hrvatskih državljana, F.L. (1973.), S.L. (1971.) i T.K. (1949.), zbog počinjenja više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, krivotvorenja službene isprave i poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti. (3.1.2011.)
Optužnicom se F.L. tereti da je, kao predsjednik Općinskog poglavarstva Općine Milna, u nakani pribavljanja znatne protupravne imovinske koristi Općini, 21. travnja 2006. u Milni s jednim trgovačkim društvom zaključio predugovor o prodaji nekretnine u vlasništvu Općine i obvezao se zaključiti glavni kupoprodajni ugovor, pri čemu se kod ovjere potpisa koristio krivotvorenom suglasnošću Općinskog vijeća i kupcu neistinito predočio kako na nekretnini ne postoji potraživanje trećih osoba. Naime, prethodno je istu nekretninu  5. rujna 2005. prodao drugom trgovačkom društvu koje je, ne znajući za novu prodaju, od 8. ožujka do 21. studenog 2006. na račun Općine izvršilo tri uplate kupoprodajne cijene u ukupnom iznosu od 4.951.446,74 kuna. Uplaćena sredstva, koja su bila namijenjena za izgradnju obilaznice, većim dijelom su utrošena za tekuće rashode poslovanja Općine, čime je Općini Milna na štetu trgovačkih društava pribavio znatnu imovinsku korist. Nadalje, F.L. se tereti da je, kao načelnik Općine Milna, 9. svibnja 2007. u Milni, u nakani da jednom trgovačkom društvu pribavi znatnu protupravnu imovinsku korist, potpisao i ovjerio dva rješenja kojima je neosnovano umanjio i obračunao komunalnu naknadu navodeći neistinito u rješenjima da se odobrava priključak obiteljske stambene zgrade, iako je prema priloženoj dokumentaciji znao da je zatražen priključak za dvije apartmanske zgrade ugostiteljsko-turističke namjene. Na opisani način je na štetu Općine Milna trgovačkom društvu pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu od 76.500,00 kuna.
Optužnicom se F.L. tereti i da je, kao predsjednik poglavarstva Općine Milna, u ožujku 2006. u Milni, na nagovor i traženje S. L. njegovom obrtu, bez zaključivanja ugovora i provođenja natječaja, dodijelio poslove gradnje suhozida na dionicama protupožarnih putova Općine Milna. Bez javnog natječaja s navedenim obrtom je naknadno zaključen ugovor o izvođenju građevinskih radova u vrijednosti od 195.000,00 kuna. Obrt je Općini ispostavio 15 računa, u ukupnoj vrijednosti od 662.460,00 kuna, koji su po nalogu F.L. plaćeni bez prethodnog stručnog nadzora i primopredaje obavljenih radova. Kao predsjednik Općinskog vijeća, a zatim načelnik Općine Milna F. L. je, nakon što je Općina od T.K. i drugih kupila zemljište koje je uz rentu koristila kao općinski komunalni deponij, u nakani pribavljanja znatne protupravne imovinske koristi T.K., na njegov nagovor i traženje, omogućio daljnje korištenje poslovnog prostora bez plaćanja Općini ugovorene mjesečne zakupnine. Poslovni prostor je T.K. dao u podzakup za što je od jednog trgovačkog društva primio iznos od 66.465,00 kuna koje je neosnovano zadržao za sebe. Na opisani način F.L. je na štetu Općine Milna omogućio T.K. pribavljanje protupravne imovinske koristi u ukupnom iznosu od 98.225,00 kuna.