Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv osmero okrivljenika

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Rijeci podigao optužnicu protiv osmero hrvatskih državljana M. C. (1951.), Z. G. (1952.), G. N. (1967.), Z. M. (1953.), P. S. (1957.), J. S. (1965.), A. H. (1990.), B. P. (1962.) zbog počinjenja kaznenog djela protuzakonitog prebacivanja osoba preko državne granice. (28. 8. 2012.)
Optužnicom se šestorici okrivljenika stavlja na teret da su se, od studenoga 2011. do travnja 2012. godine, u Rijeci, Opatiji, Sisku i Slavonskom Brodu, u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi, povezali u zajedničko djelovanje radi nedozvoljenog prebacivanja većeg broja stranih državljana iz Hrvatske u Sloveniju te u Italiju i druge zemlje zapadne Europe. Trećeokrivljenica je, sukladno prethodnom dogovoru, osiguravala smještaj stranih državljana u Opatiji koje su potom trojica okrivljenika preuzimali i dovozili do neposredne blizine hrvatsko-slovenske granice. Zatim ih je preuzimao prvookrivljenik koji ih je s drugim, zasad nepoznatim osobama, upućivao da pješice, izvan graničnih prijelaza, prijeđu granicu. Nakon toga su ih, sukladno dogovoru, preuzimali drugi okrivljenici radi daljnjeg prebacivanja u zemlje zapadne Europe. Okrivljenici su u navedenom razdoblju u 12 navrata prebacili 28 stranih državljana. Nadalje, optužnicom se prvookrivljeniku, sedmookrivljeniku i osmookrivljeniku stavlja na teret da su se, od 13. studenoga 2011. do travnja 2012. godine, u Slavonskom Brodu, u cilju  pribavljanja protupravne imovinske koristi, povezali u zajedničko djelovanje radi nedozvoljenog prebacivanja pet stranih državljana iz Slovenije i Italije u Hrvatsku te dalje prema Slavoniji.
Na opisani način okrivljenici su preko državne granice ilegalno prebacili ukupno 33 strana državljanina i pribavili protupravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 12.240 eura.