Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv petorice okrivljenika

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv petorice hrvatskih državljana D. M. (1989.), G. D.(1983.), D. S.(1973.), J. Š. (1957.), B. A(1964.) zbog počinjenja kaznenog djela protuzakonitog prebacivanja osoba preko državne granice. (3. 8. 2012.)
Optužnicom se okrivljenicima stavlja na teret da su se, od 23. prosinca 2011. do 24. lipnja 2012., u Karlovcu i Zagrebu, u cilju pribavljanja nepripadne materijalne koristi, povezali u zajedničko djelovanje te s drugim osobama sudjelovali u preuzimanju, prijevozu i ilegalnom prebacivanja većeg broja osoba iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku te iz Hrvatske u Sloveniju i Austriju. Nakon preuzimanja i ilegalnog prebacivanja u Hrvatsku osobe su dovozili na području Zagreba a zatim su ih preko ilegalnih graničnih prijelaza prebacivali u Sloveniju a potom i u Austriju. U navedenom razdoblju iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku je u 14 navrata prebačene 42 stranih državljana, a iz Hrvatske u Sloveniju u tri navrata 16 stranih državljana.
USKOK je u optužnici, sukladno Zakonu o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem, predložio oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi od okrivljenika.