Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv petoro okrivljenika

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv petoro hrvatskih državljana D.T (1961.), S.J.(1968.), B.T.Ć (1962.), S.M.(1966.) i I.D.(1972. ) zbog  počinjenja kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela,  poticanja na protuzakonito posredovanje te lažnog prijavljivanja kaznenog djela. (4. 7.2011.)
Prvookrivljenik je tijekom lipnja i srpnja 2010. godine, u Zagrebu i Osijeku, znajući da je pred Vrhovnim sudom RH u tijeku postupak odlučivanja povodom žalbe u kaznenom predmetu protiv Branimira Glavaša i dr. zbog kaznenog djela ratnog zločina, u cilju da se ishodi presuda koja će za Branimira Glavaša biti povoljna organizirao i u zajedničko djelovanje povezao ostale okrivljenike radi pronalaženja osoba koje bi za novac mogle utjecati na suce Vrhovnog suda RH ili im ponuditi novac kako bi donijeli povoljnu presudu za Branimira Glavaša. Četvrtookrivljenica i petookrivljenik su trebali prikupiti 700.000 eura, a trećeookrivljenica je trebala koordinirati njihovo zajedničko postupanje, dok su prvookrivljenik i drugookrivljenik, u cilju realizacije opisanog plana, kontaktirali s više osoba interesirajući se o stanju predmeta.
U cilju realizacije opisanog plana i prikupljanja novca, prvookrivljenik je sredinom srpnja 2010. godine, u Zagrebu, od jednog poduzetnika zatražio i dobio iznos od 50.000 eura, a novac je, po uputama prvookrivljenika, istog dana preuzeo drugookrivljenik  koji ga je proslijedio za sada nepoznatoj osobi. Tijekom srpnja 2010. godine drugookrivljenik je u više navrata, na širem podruju Zadra, kontaktirao s jednom osobom od koje je tražio da stupi u kontakt s određenom osobom i da joj kaže da će joj prvookrivljenik i krug osoba oko njega dati novac ukoliko stupi u kontakt s nekim od sudaca Vrhovnog suda RH koji su odlučivali o predmetu Glavaš i od njih zatraži da donesu povoljnu presudu za Branimira Glavaša. Nadalje, po uputama prvookrivljenika i uz posredovanje trećeookrivljenice 21.srpnja 2010. u jednom zagrebačkom kafiću organiziran je sastanak na kojemu je drugookrivljenik od četvrtookrivljenice i petookrivljenika zatražio da do 23.srpnja 2010. prikupe dodatnih 70.000 eura, na što su oni pristali i prikupili po 35.000 eura.
Novac je prema dogovoru 23.srpnja 2010. preuzeo drugookrivljenik koji ga je 25.srpnja 2010. trebao predati jednoj osobi radi utjecaja na donošenje povoljne presude za Branimira Glavaša, ali do predaje novca nije došlo jer su četvrtookrivljenica i petookrivljenik 24.srpnja 2010. prekinuli svoje daljnje postupanje, o čemu su istog dana obavijestili ostale okrivljenike.
U cilju izbjegavanja kaznene odgovornosti četvrtookrivljenica i petookrivljenik su PU osječko-baranjskoj 24. srpnja 2010. podnijeli kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog navodnog kaznenog djela prijevare na njihovu štetu. U kaznenoj prijavi su neistinito naveli da su novac predali nepoznatom počinitelju koji ga je zadržao, iako su znali da su 70.000 eura predali drugookrivljeniku s unaprijed zajednički dogovorenim ciljem.
U optužnici je predloženo da se drugookrivljeniku oduzme 70.000 eura koje je, za počinjenje kaznenog djela, 23. srpnja 2010., u Zagrebu, preuzeo od četvrtookrivljenice i petookrivljenika.