Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv petoro okrivljenika

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv petoro hrvatskih državljana  D. R. (1965.), Đ. T.( 1965.), P. B.(1964.), D. K.(1959.) i A. M.(1976.) zbog  počinjenja kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, krivotvorenja isprave te prijevare. (2. 8. 2012.)
Optužnicom se I okrivljeniku stavlja na teret da je, od svibnja 2011. do kraja siječnja 2012. godine, u Zagrebu i Zadru, u nakani stjecanja znatne nepripadne materijalne koristi, okupio i u zajedničko djelovanje povezao ostale okrivljenike u cilju realizacije plana po kojemu su se, na temelju krivotvorenih isprava i dokumentacije, pravnim i fizičkim osobama predstavljali kao osobe koje im mogu ishoditi bespovratne kredite iz fondova EU namijenjenih revitalizaciji malih poduzeća i obrta. Za realizaciju navedenog koristili su jedno trgovačko društvo, odnosno agenciju za koju su zainteresiranima govorili da je ovlaštena za posredovanje prema Ministarstvu financija koje odobrava takve kredite, te da su toj agenciji tijekom rješavanja predmeta do dobivanja kredita obvezni podmiriti samo tekuće troškove kao što su pristojbe, ovjera dokumenata, izrada elaborata i drugo, dok će troškove usluge agencije podmiriti po dovršetku posla, odnosno dobivanju kredita.
U ostvarenju dogovorenog po nalogu I okrivljenika, V okrivljenica je na području Zadra pronalazila zainteresirane vlasnike trgovačkih društava i obrta te ih je, nakon što im je neistinito predočila mogućnost brze realizacije bespovratnih kredita posredstvom agencije, upućivala I okrivljeniku koji im je potom predočavao način na koji će se dobiti krediti te im je pri tome ostale pripadnike grupe lažno predstavljao kao osobe nadležne za odobrenje kredita, izradu projektne dokumentacije, revizorske poslove i rad agencije. Zatim je I okrivljenik od zainteresiranih osoba za dobivanje kredita učestalo tražio raznu dokumentaciju o poslovanju njihovih društava, da bi potom na ime nastalih troškova od njih tražio uplatu određenih iznosa na njegov račun te račune II okrivljenika i III okrivljenika. Na opisani način okrivljenici su pribavili nepripadnu materijalnu korist u iznosu od najmanje 420.000,00 kuna.