Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv petoro okrivljenika

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv petoro hrvatskih državljana Ž. J. (1962.), B. M. (1976.), M. R. (1959.), I. T. (1956.), J. R. (1974.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti. (30.12.2014.)

Optužnicom se prvookrivljeniku, kao načelniku PU ličko-senjske, stavlja na teret da je, od travnja 2005. do kolovoza 2012. godine, u Gospiću, neistinito sačinjavao i potpisivao naloge za prekovremeni rad koji nije obavio. Na temelju neistinitih podataka prvookrivljeniku je za ukupno 2 398,5 prekovremenih sati obračunato i isplaćeno 273.040,26 kuna čime je proračun Republike Hrvatske oštećen za 525.392,72 kune.
Prvookrivljenika se također tereti da je, od 4. kolovoza 2004. do 7. rujna 2012. godine, nalagao da mu se kupuju bonovi za mobilne telefone iako je raspolagao službenim mobitelom te je radi realizacije navedenog od drugookrivljence, tajnice Ureda načelnika, i trećeokrivljenika, voditelja Službe zajedničkih i upravnih poslova PU ličko-senjske, zahtijevao da zadužuju navedene bonove, što su oni i činili. Na opisani način prvookrivljeniku je, na štetu proračuna RH, pribavljena nepripadna imovinska korist od 216.000,00 kuna.
Nadalje, nakon što su policijski službenici PP Karlobag tijekom kontrole vozila Komunalnog društva Općine Karlobag utvrdili da je isto neregistrirano i neosigurano te navedeno evidentirali kao počinjenje prekršaja, prvookrivljenik je, na traženje četvrtookrivljenika, načelnika Općine Karlobag, petookrivljeniku, načelniku PP Karlobag, naložio da protiv Komunalnog društva i njegove odgovorne osobe ne pokreće prekršajni postupak, što je on i učinio te je time, na štetu proračuna RH, navedenom društvu i njegovoj odgovornoj osobi pribavio korist od najmanje 12.500,00 kuna.
Osim navedenog, tijekom kontrole prometa policijski službenici PP Karlobag su zaustavili jednu osobu koja je bez zaštitne kacige vozila neregistrirani i neosigurani moped te nije imala vozačku dozvolu i osobnu iskaznicu zbog čega su mu na licu mjesta izdani obvezni prekršajni nalozi, nakon čega je prvookrivljenik, na traženje četvrtookrivljenika, naložio petookrivljeniku da ne postupa po prekršajnim nalozima, što je on i učinio te je time, na štetu proračuna RH, osobi koja je počinila prekršaje pribavio korist od najmanje 8.000,00 kuna.
Optužnicom se prvookrivljeniku također na teret stavlja da je, od 2005. do 2012. godine, u Gospiću i Zagrebu, naložio domarima zaposlenim u PU ličko-senjskoj da za vrijeme radnog vremena obavljaju razne radove na nekretninama u njegovom vlasništvu i vlasništvu njegove supruge. U navedenom razdoblju domari su na nekretninama u Gospiću i Zagrebu postavili protuprovalna vrata, uredili stubišta, bojali zidove, postavili laminate i pločice, montirali namještaj te izvodili vodoinstalaterske, električarske i druge radove po nalogu prvookrivljenika.