Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv predsjednika Općinskog suda u Dubrovniku i predsjednika Županijskog suda u Dubrovniku zbog zlouporabe položaja i ovlasti

USKOK je, nakon provedene istrage, podigao optužnicu pred Županijskim sudom u Zagrebu protiv predsjednika Općinskog suda u Dubrovniku I. B. (1955.) i predsjednika Županijskog suda u Dubrovniku P. M. (1958.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te protiv trojice hrvatskih državljana P. V. (1950.), A. K. (1949.) i A. K. (1972.) zbog poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.  (9. 11. 2009.)
Optužnicom se P. V. tereti da je, u kolovozu 1998. godine u Dubrovniku, u cilju pribavljanja znatne nepripadne materijalne koristi društvu „ Dubrovačko primorje“ d. d., zatražio od I. B. predsjednika Općinskog suda u Dubrovniku, inače zemljišnoknjižnog suca toga suda, da upiše pravo vlasništva u korist tog trgovačkog društva na svim nekretninama koje je koristilo prije pretvorbe, iako je znao da u postupku pretvorbe nekretnine nisu procijenjene u vrijednost društvenog kapitala. Sudac Općinskog suda u Dubrovniku I. B. a ujedno i sudac zadužen za taj predmet je to i učinio. On je 26. kolovoza 1998., bez pravne osnove upisao pravo vlasništva u korist tog društva na svim nekretninama na lokaciji na kojoj je bilo upisano društveno vlasništvo, iako je u tom predmetu imao rješenje o iskazu nekretnina HFP-a od 29. svibnja 1996. kojeg je P. V. zatražio od HFP-a a iz kojeg je bilo jasno vidljivo da je u pretvorbi u vrijednost društvenog kapitala procijenjeno svega 62.500 kvadratnih metara zemljišta. Unatoč tome on je trgovačkom društvu omogućio raspolaganje s 151.131 kvadratnih metara neprocijenjenog zemljišta odnosno pribavio mu nepripadnu materijalnu korist u iznosu od 137.412.990 kuna na štetu HPF-a.
Osim navedenog, optužnicom se predsjednik Općinskog suda u Dubrovniku I. B. i predsjednik Županijskog suda u Dubrovniku P. M. terete da su od početka prosinca do 7. prosinca 2007.u Dubrovniku, na poticanje A. K. i A. K., iskoristili svoj položaj i ovlasti. Naime, predsjednik Općinskog suda u Dubrovniku i zemljišnoknjižni sudac I. B. donio je rješenje od 10. listopada 2007. godine kojim je odbio prijedlog predlagatelja HPF-a radi zabilježbe spora u odnosu na određena zemljišnoknjižna tijela na dijelu nekretnine «Vrtovi sunca». O toj odluci je ovisila realizacija kredita trgovačkom društvu „Dubrovački vrtovi sunca“ i realizacija plaćanja obveze za izvršene radove na nekretnini «Vrtovi sunca» u iznosu od 12 milijuna kuna prema trgovačkom društvu Konel d.o.o.kojeg su direktori A. K. i A. K. Nakon što je spis zbog uložene žalbe HFP-a dostavljen na nadležni postupak Županijskom sudu u Dubrovniku, I. B. je  od suca kojem je spis dodijeljen u rad zatražio žurno rješavanje predmeta. Potom je obavijestio direktora trgovačkog društva   „Dubrovački vrtovi sunca“ da je 30. studenoga 2007. donesena odluka kojom je onemogućeno brisanje plombi vezanih za zabilježbu spora iako odluka Županijskog suda još nije bila napisana i otpremljena. Nakon toga su A. K. i A. K. po uputi I. B. kontaktirali predsjednika Županijskog suda u Dubrovniku P. M. koji se potom u jednom restoranu sastao s direktorom trgovačkog društva A. K. koje je imalo potraživanje te dogovorio da će poduzeti potrebno kako bi se navedena odluka promijenila. Sukladno dogovoru, P. M. je 6. prosinca 2007. osigurao da se sastane vijeće Građanskog odjela koje je izmijenilo odluku. Prije nego što je odluka bila napisana, P. M. i I. B. obavijestili su o tome direktora trgovačkog društva A. K.Potom je I. B. istoga dana kada je zaprimio rješenje Županijskog suda u Dubrovniku naredio provedbu tog rješenja u zemljišnim knjigama i izradu zk izvatka kojeg je predao A. K. Nakon toga je društvo „ Dubrovački vrtovi sunca“ 11. prosinca 2007. realiziralo hipotekarni kredit u iznosu od 120 milijuna eura, a potom je društvo Konel d.o.o 21. prosinca 2007. naplatilo svoje potraživanje u iznosu od 12 milijuna kuna.