Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv sedmorice okrivljenika

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv sedmorice hrvatskih državljana V. C. (1967.), D.M. (1986.), A.M. (1966.), I.M. (1962.), A.M. (1990.), D.B. (1970.) i E.V. (1973.) zbog počinjenja kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari te zlouporabe opojnih droga. (26.4.2011.)
Optužnicom se prvookrivljenik tereti da je od kraja kolovoza do 3. listopada 2010., na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Nizozemske, organizirao u grupu drugookrivljenika, trećeokrivljenika, četvrtookrivljenika i petookrivljenika radi nabave, krijumčarenja i prodaje vatrenog oružja na području Nizozemske. Prvookrivljenik je na području Bosne i Hercegovine nabavio 49 komada plinsko-signalnih pištolja prepravljenih u vatreno oružje na način da je u proširenu originalnu cijev umetnuta cijev kalibra 6,35  mm. Potom je drugookrivljenika angažirao za krijumčarenje, trećeokrivljenika i četvrtookrivljenika za skrivanje, a petookrivljenika za krijumčarenje i prodaju pištolja. U Hrvatsku su prebacili ukupno 49 pištolja, a zatim su 20 pištolja prokrijumčarili u Nizozemsku gdje su ih prvookrivljenik i petookrivljenik prodali.
Osim navedenog, prvookrivljenik i petookrivljenik su krajem rujna 2010. godine u Nizozemskoj nabavili pet vakumiranih paketića vlažnog amfetamina ukupne težine 5.406,2  grama. Nakon toga su drogu prebacili na područje Slovenije gdje ju je, sukladno dogovoru, od prvookrivljenika preuzeo i sakrio trećeookrivljenik s ciljem daljnjeg krijumčarenja i prodaje na području Hrvatske. Prvookrivljenik je za prijevoz droge angažirao šestookrivljenika, a on sedmookrivljenika koji ju je preuzeo od trećeokrivljenika i u osobnom automobilu prebacio u Hrvatsku gdje je, prema prethodnom dogovoru, drogu trebao preuzeti prvookrivljenik radi daljnje prodaje na području Hrvatske.
U optužnici je protiv svih okrivljenika predloženo produljenje istražnog zatvora.