Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv šestorice okrivljenika zbog zlouporabe opojnih droga

USKOK je, nakon provedene istrage, podigao optužnicu pred Županijskim sudom u Zagrebu protiv šestorice hrvatskih državljana D. M. (1976.), M. M. (1962.), M. B. (1986.), M. S. (1987.), T. V. (1983.) i Ž. M. (1961.) zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe opojnih droga a protiv D. M. (1976.) i zbog kaznenog djela krivotvorenja isprava. (20. 6. 2009.)
Optužnicom se četvoricu okrivljenika tereti da su se, početkom 2009. godine u Zagrebu, u cilju pribavljanja znatne protupravne imovinske koristi, povezali u zajedničko djelovanje radi nabave, prijevoza, pripreme za prodaju i daljnje prodaje većih količina marihuane na ilegalnom narko tržištu Zagreba.
Tako su okrivljeni D. M. i M. M., 24. veljače 2009., dogovorili krijumčarenje pet kilograma marihuane iz Bosne i Hercegovine zbog čega je M. M. angažirao Ž. M. i jednu mušku osobu. Oni su drogu sakrili u dva automobilska kotača te u jutenu vreću ispunjenu žitom nakon čega su ju u osobnom automobilu prokrijumčarili iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku. Na jednom parkiralištu u Zagrebu, sukladno uputama D. M., drogu su preuzeli M. B. i M. S. Potom su drogu sakrili u kući okrivljenog M. S. nakon čega je M. B. marihuanu sakrivenu u kotaču vratio u svoje vozilo, dok je dio droge u vreći sa žitom, sukladno dogovoru predao okrivljenom T. V. koji ju je sakrio u stanu obiteljske kuće.
Nadalje, okrivljenog D. M. se tereti i za krivotvorenje isprave. On je na putovnicu, vozačku dozvolu i međunarodnu vozačku dozvolu na kojima su bili podaci druge osobe, umjesto originalne fotografije umetnuo svoju fotografiju te se tijekom siječnja i veljače 2009. godine koristio navedenim dokumentima.
U optužnici je predloženo produljenje pritvora protiv svih okrivljenika.