Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv šestorice okrivljenika

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv šestorice hrvatskih državljana M. K. (1964.), LJ. V. (1960.), I. S. (1978.), Z. B. (1966.), M. K. (1961.) i A. B. (1981.) zbog počinjena kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti i poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti. (3. 5. 2012.)
Optužnicom se prvookrivljenik tereti da je, kao inspektor Porezne uprave, Područni ured Split, od 15. prosinca 2010. do 12. travnja 2011., na području Splitsko–dalmatinske županije, u više navrata, na traženje trojice okrivljenih vlasnika nelegalnih aparata za igre na sreću i zabavu te jednog zaposlenika trgovačkog društva koje je vlasnik nelegalnih aparata za igre na sreću i zabavu, telefonski i neposrednim kontaktima obavještavao o vremenu i mjestu planiranih nadzora od strane Porezne uprave, prestanku i rezultatima tih nadzora koje je trebao obavljati zajedno s drugim službenicima Porezne uprave, a ponekad i s policijskim službenicima, ali i o nadzorima koje nije trebao obavljati on već njegovi kolege, u cilju da ne plate novčane kazne te da navedene aparate prije nadzora uklone iz objekta do prestanka nadzora kako ne bi bili zapečaćeni i oduzeti njihovim vlasnicima. Na opisani način četvorici okrivljenika i još trojici vlasnika takvih aparata pribavljena je protupravna imovinska korist od najmanje 774.895,43 kuna, kao i iznos od najmanje 641.947,66 kuna za koji su uskratili dužna davanja i poreze s osnova neplaćenih naknada i kazni prema Zakonu o igrama na sreću i Zakonu o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave. Osim navedenog, prvookrivljenik je 31. ožujka 2011., obavljajući nadzor poreza od priređivanja igara na sreću i zabavnih igara, u jednom objektu u Splitu, iako je zatekao tri automata za igre na sreću, u cilju da omogući trgovačkom društvu i odgovornoj osobi da se navedeni automati ne oduzmu trajno te da ne plate više prekršajne kazne, u zapisnik o obavljenom poreznom nadzoru naveo da je u objektu zatečen samo jedan aparat bez nadzorne markice Ministarstva financija, za koji prekršaj je predviđena niža novčana kazna i privremeno oduzimanje aparata.
Nadalje, optužnicom se drugookrivljenik tereti da je, kao inspektor Porezne uprave, Područni ured Šibenik, od 18. listopada 2010. do 1. travnja 2011., na području Šibensko–kninske županije, u više navrata, na traženje okrivljenog vlasnika nelegalnih aparata za igre na sreću i zabavu i jednog zaposlenika trgovačkog društva koje je vlasnik nelegalnih aparata za igre na sreću i zabavu, telefonski i neposrednim susretima obavještavao o vremenu i mjestu nadzora od strane službenika Porezne uprave, prestanku i rezultatima tih nadzora, pribavljajući takve podatke od tih službenika, te ih je kad nadzori nisu bili planirani obavještavao da se nadzori neće obavljati, u cilju da ne plate novčane kazne te da navedene aparate prije nadzora uklone iz objekta do prestanka nadzora da ne bi bili zapečaćeni i oduzeti njihovim vlasnicima. Na opisani način dvojici okrivljenih vlasnika aparata za igru na sreću i zabavu i još dvojici vlasnika takvih aparata pribavljena je protupravnu imovinsku korist od najmanje 81.842,01 kune, kao i iznos od najmanje 79.319,52 kuna za koji su uskratili dužna davanja i poreze s osnova neplaćenih naknada i kazni.
Zahtjev za oduzimanje protupravne imovinske koristi, sukladno Zakonu o oduzimanju imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem, bit će postavljen tijekom kaznenog postupka.