Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv šestoro okrivljenika i tri trgovačka društva

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv petoro hrvatskih državljana B.B. (1944.), K. B. (1964.), D. M. (1969.), M. Z. M. (1956.), V. M. (1942.), jednog državljanina Bosne i Hercegovine D. K. (1970.) i tri trgovačka društva zbog počinjenja kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službene isprave, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti te pomaganja u krivotvorenju službene isprave. (28.10.2013.)

Optužnicom se prvookrivljenici i drugookrivljeniku, članovima Uprave jednog trgovačkog društva, trećeookrivljeniku, direktoru jednog trgovačkog društva, četvrtookrivljeniku, vlasniku jednog trgovačkog društva, i petookrivljeniku stavlja na teret da su se, od početka 2006. do kraja 2009. godine, u Podrutama, Metkoviću i Zadru, povezali u zajedničko djelovanje u cilju da, kroz sustav prikupljanja PET ambalaže od prodavatelja, preko sakupljača do oporabitelja a na teret Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, pribave znatnu materijalnu dobit dvostrukom naplatom i naplatom PET ambalaže koja nije prikupljena i predana koncesionaru na oporabu. U cilju realizacije navedenog okrivljenici su poduzimali niz međusobno povezanih radnji kojima su sebi i trgovačkim društvima pribavili nepripadnu korist u ukupnom iznosu od najmanje 130 milijuna kuna, a za koji iznos je oštećen Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
Nadalje, šestookrivljeniku se stavlja na teret da je, kao direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, na traženje prvookrivljenice i drugookrivljenika, pogodovao njihovom trgovačkom društvu na način da je donio dvije odluke kojima je neosnovano otpisao njihov dug prema Fondu za preuzetu PET ambalažu u iznosu od najmanje 1,3 milijuna kuna, a za koji iznos je oštećen Fond.