Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv troje okrivljenika

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Osijeku podigao optužnicu protiv troje hrvatskih državljana R. A. (1967.), K. P. (1986.), E. K.(1964.) zbog počinjenja kaznenih djela primanja mita i zlouporabe položaja i ovlasti. (21.11.2014.)

Optužnicom se prvookrivljenici, višoj medicinskoj sestri u KBC-u Osijek, stavlja na teret da je, od sredine ožujka do 22. svibnja 2014., u Osijeku, posredstvom drugookrivljenika, od jedne osobe u više navrata tražila da joj zbog  prijema člana njezine obitelji na liječnički pregled i operativni zahvat izvan redovne procedure, kao i za predstojeći operativni zahvat preda 3.000 eura, na što je ta osoba pristala. Drugookrivljenik je 22. svibnja 2014. preuzeo 3.000 eura koji iznos je, sukladno prethodnom dogovoru, trebao podijeliti s prvookrivljenicom.
Nadalje, trećeokrivljenica, porezna službenica Područnog ureda Osijek, Ispostave Beli Manastir, je na traženje prvookrivljenice, tijekom obrade prijave poreza na dohodak za 2013. godinu, suprotno zakonskim odredbama, poreznu prijavu prvookrivljenice obradila i odobrila kao zakonitu iako je znala da ne boravi na području od posebne državne skrbi prve skupine i da po toj osnovi nema pravo na porezne olakšice. Na temelju neistinitih podataka prvookrivljenici je priznato pravo na povrat poreza na dohodak za 2013. godinu u iznosu od 5.562,00 kuna čime joj je, na štetu proračuna Republike Hrvatske, pribavljena nepripadna imovinska korist u navedenom iznosu.