Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv trojice okrivljenika zbog protupravnog pogodovanja zatvorenicima u Kaznionici Lepoglava

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv trojice  hrvatskih državljana, i to: S. L. (1960.), N. P. (1962.) i I. B. (1965.) zbog počinjenja više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene isprave. (15. 1. 2010.)

Optužnicom se S. L., kao upravitelj Kaznionice u Lepoglavi i N. P., kao njegov pomoćnik, terete da su,  od 23. kolovoza 2006. do 16. srpnja 2008., sukladno dogovoru, određenim zatvorenicima omogućili korištenje raznih pogodnosti iako nisu ispunjavali uvjete za njihovo korištenje. Tako su četvorici zatvorenika omogućili premještaj iz zatvorenih u poluotvorene odjele Kaznionice na način da su službenicima zaduženima za sastavljanje zapisnika naložili da u zapisnike upišu prijedloge odluka o premještaju zatvorenika, iako nisu bili ispunjeni uvjeti za takav premještaj. Osim navedenog, jednom su zatvoreniku omogućili da svaki mjesec može izlaziti u mjesto prebivališta u trajanju od 72 sata tako što su prethodno službenici naložili da u zapisniku promijeni ocjenu „uspješan“ u „naročito uspješan“ iako je stegovno kažnjen. Nadalje, istom zatvoreniku su omogućili 85 izvanrednih posjeta u radne dane od strane posjetitelja koji nisu upisani kao redovni posjetitelji. Također su mu omogućili telefoniranje izvan radnog vremena propisanog dnevnim rasporedom te 26 izlazaka i 26 povrataka na odjel Kaznionice bez osobne pretrage. Jednom zatvoreniku su isto tako omogućili i 24 izvanredne posjete u radne dane iako posjetitelji nisu bili upisani kao redovni posjetitelji dok su drugom zatvoreniku
Optužnicom se I. B. tereti da je, kao načelnik Odjela tretmana Kaznionice u Lepoglavi, u lipnju 2008., sukladno dogovoru sa S. L., krivotvorio Zapisnik stručnog kolegija Odjela tretmana i tako odobrio jednom zatvoreniku izvanredni izlazak u trajanju od pet dana iako na sastanku kolegija nije o tome raspravljano niti je bilo takvog zahtjeva zatvorenika jer nije ispunjavao sigurnosne uvjete za korištenje izvan-kaznioničkih pogodnosti.