Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv trojice okrivljenika

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Osijeku podigao optužnicu protiv Drage Tadića, Damira Ivića i Ramiza Pandžića zbog počinjenja kaznenih djela primanja mita u gospodarskom poslovanju i zlouporabe položaja i ovlasti. (27. 1. 2012.)
Optužnicom se prvookrivljeniku Dragi Tadiću, zamjeniku predsjednika Uprave, a potom i predsjedniku Uprave trgovačkog društva Osijek Koteks, i drugookrivljeniku Damiru Iviću, direktoru Sektora marketinga i trgovine Osijek Koteks, stavlja na teret da su, od prosinca 2004. do 22. studenoga 2006., u Osijeku, zajednički i dogovorno, kao uvjet za zaključenje ugovora o kupoprodaji šljunka s obrtom Santiva, a potom i trgovačkim društvom Frankopan, od trećeookrivljenika Ramiza Pandžića, vlasnika obrta Santiva, a kasnije člana Uprave i direktora društva Frankopan, zatražili da im „na ruke“ isplaćuje tri kune po svakom isporučenom i naplaćenom kubnom metru šljunka tijekom trajanja njihove poslovne suradnje, na što je trećeokrivljenik Ramiz Pandžić pristao. U navedenom razdoblju društvu Osijek Koteks isporučeno je najmanje 840.496,44 kubnih metara šljunka ukupne vrijednosti od 61.273.923,26 kuna. Prvookrivljenik Drago Tadić i drugookrivljenik Damir Ivić su, sukladno dogovoru, od trećeokrivljenika Ramiza Pandžića, u najmanje 63 navrata, na ime dogovorene nepripadne provizije primili najmanje 2.521.489,30 kuna.
 Nadalje, prvookrivljenik Drago Tadić i trećeookrivljenik Ramiz Pandžić su se, od 24. kolovoza 2005. do kraja prosinca 2006. godine, u nakani da se prvookrivljeniku Dragi Tadiću pribavi znatna nepripadna materijalna korist, dogovorili da će prvookrivljenik Drago Tadić, koristeći položaj predsjednika Uprave društva Osijek Koteks, odobravati izdavanje mjenica tvrtkama trećeookrivljenika Ramiza Pandžića na ime budućih isporuka šljunka, iako je znao da su obrt i trgovačko društvo trećeokrivljenika Ramiza Pandžića u teškoj financijskoj situaciji te da nisu osigurani instrumenti povrata cjelokupne vrijednosti izdanih mjenica. U navedenom razdoblju Osijek Koteks je tvrtkama trećeokrivljenika Ramiza Pandžića izdao  29 mjenica ukupne vrijednosti 31.539.970,40 kuna koje je on potom eskontirao u raznim bankama koje su novac uplaćivale na račune njegovih tvrtki. Zatim je trećeokrivljenik Ramiz Pandžić podizao novac od kojeg je prvookrivljeniku Dragi Tadiću, sukladno dogovoru, u najmanje 10 navrata predao ukupno 2.223.000,00 kuna. Društvo Osijek Koteks, u kojemu je prvookrivljenik Drago Tadić predsjednik Uprave, oštećeno je za 4.993.521,20 kuna na ime mjenicama plaćenog a neisporučenog šljunka.
Također se prvookrivljenik Drago Tadić tereti da je, kao predsjednik Uprave Osijek Koteksa, u srpnju 2006. godine, u Osijeku, u cilju pribavljanja znatne nepripadne materijalne koristi, trećeokrivljeniku Ramizu Pandžiću ponudio da njegovo društvo kupi osobni automobil od Osijek Koteksa za iznos od 400.000,00 kuna, time da se u kupoprodajnom ugovoru navede cijena od 40.000,00 eura koju će trgovačko društvo trećeokrivljenika Ramiza Pandžića platiti Osijek Koteksu kroz dostavu građevnog materijala, dok će njemu „na ruke“ predati 100.000,00 kuna. Nakon što je 27. srpnja 2006. sklopljen ugovor o kupoprodaji osobnog automobila za iznos od 40.000 eura, istog dana trećeokrivljenik Ramiz Pandžić je prvookrivljeniku Dragi Tadiću predao 100.000,00 kuna.
USKOK je u optužnici, sukladno Zakonu o oduzimanju imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem, predložio oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi od okrivljenika.