Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica u predmetu Pohlepa

USKOK je, nakon provedene istrage, podigao optužnicu pred Županijskim sudom u Osijeku protiv trojice hrvatskih državljana Z. R. (1958.), D. G. (1971.) i N. Č. (1968.) zbog kaznenih djela primanja mita i zlouporabe položaja i ovlasti. (2. 9. 2009.)

Optužnicom se okrivljenog Z. R. tereti da je, od veljače 2007. do 4. lipnja 2009. u Belom Manastiru, kao voditelj Porezne ispostave tražio i primio mito. Nakon što je u jednom predmetu kupoprodaje nekretnine utvrdio da će nastupiti porezna zastara, pozvao je jednu mušku osobu u službene prostorije ispostave te je od nje zatražio 200.000 kuna kao protuuslugu za puštanje predmeta u zastaru. Budući da ta osoba nije imala traženi iznos u gotovini, Z. R. je zatražio da mu dio iznosa podmiri obavljanjem građevinskih radova na njegovoj obiteljskoj kući a dio preda u gotovini, na što je ta muška osoba pristala. Po obavljanju građevinskih radova u vrijednosti od najmanje 5.500 eura, Z. R. je zatražio dodatne radove te mu predao ponudu sa specifikacijom troškova u iznosu od najmanje 45.000 kuna. Potom je od te osobe u više navrata tražio obavljanje radova ili isplatu u protuvrijednosti od 6.000 eura.
Nadalje, okrivljenog Z. R. se tereti da je, tijekom 2007. godine u Belom Manastiru pribavio jednom prodavatelju nekretnine znatnu protupravnu imovinsku korist. Naime, Z. R. nije donio rješenje o utvrđivanju porezne obveze niti je službenicima ispostave naložio donošenje rješenja, iako je prethodno utvrdio da će u navedenom predmetu nastupiti porezna zastara. Na opisani način je toj osobi pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 309.342,80 kuna.
Optužnicom se okrivljene D. G. i N. Č. tereti da su, od siječnja do 4. lipnja 2009., u Osijeku i Belom Manastiru, kao inspektori Ministarstva financija, Porezne uprave, Područnog ureda Osijek, tijekom poreznog nadzora od direktora jedne tvrtke tražili i primili mito. U više navrata su od njega tražili 10.000 eura kako u zapisniku ne bi naveli sve utvrđene činjenice, na što je ovaj i pristao te im je 4. lipnja 2009., u jednom caffe baru u Osijeku, predao zatraženi iznos.
Nadalje, okrivljene D. G. i N. Č. se tereti i za zlouporabu položaja i ovlasti. U razdoblju od 23. siječnja do 19. svibnja 2009., prilikom inspekcijskog nadzora iste tvrtke, u zapisnik su unijeli neistinite podatke o izvršenim investicijskim ulaganjima u iznosu od 464.060,03 kuna na koji način su toj tvrtki omogućili pribavljanje protupravne imovinske koristi od 102.093,20 kuna.
Osim navedenog, okrivljenom D. G. stavlja se na teret da je, od ožujka do 21. svibnja 2009., u Osijeku, u još jednom navratu tražio i primio mito. Nakon što je obavio porezni nadzor u jednoj tvrtki, direktor te tvrtke ponudio mu je da mu o svom trošku izradi ogradu na stubištu njegove obiteljske kuće kao protuuslugu za obavljeni nadzor. Potom je D. G. od njega zatražio da mu umjesto obavljanja radova preda protuvrijednost u novcu. Nakon što je D. G.u više navrata tražio predaju novca, direktor te tvrtke mu je 21. svibnja 2009., na parkiralištu jednog trgovačkog centra u Osijeku, predao 400 eura i 3.500 kuna.
U optužnici je predloženo produljenje pritvora protiv svih okrivljenika.