Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica u predmetu Titanic

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv 12 hrvatskih državljana i to B. M. (1950.), A. K. (1979.), S. Č. (1964.), D. K. (1970.), M. P. (1967.), R. V. (1970.), I. B. (1963.), Ž. R. (1957.), D. S. (1953.), M. S. (1983.), R. S. (1972.) i M. F.(1965.) zbog počinjenja više kaznenih djela primanja i davanja mita mita te pomaganja u primanju i davanju mita (4. 8. 2009.)

Optužnicom se okrivljenika B. M. tereti da je, kao načelnik Odjela stručno-tehničkih poslova Uprave pomorskog prometa, pomorskog dobra i luka Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i član ispitnog povjerenstva za polaganje ispita za voditelje brodica, od rujna do 11. prosinca 2008.,u Koprivnici i Zagrebu, u više navrata tražio i primio mito.
Sukladno dogovoru sa B. M., okrivljenik S. Č. je pronalazio osobe koje su bile zainteresirane platiti stjecanje dozvola za A i B kategorije brodica bez stvarnog polaganja ispita. Tako je od dvojice okrivljenika zatražio iznose od 1.800 kuna, od kojih je 200 zadržao za sebe dok je ostatak novca i dokumente potrebne za izdavanje dozvola predavao prvookrivljeniku. Potom je B. M. u službene evidencije i zapisnike o polaganju ispita prikazivao prijavljivanje i polaganje ispita okrivljenika, te izdane dozvole za upravljanje brodicama predavao S. Č. koji ih je zatim proslijedio dvojici okrivljenika.
Drugookrivljenog A. K. se tereti da je, kao načelnik Odjela upravno-pravnih poslova Uprave za sigurnost plovidbe, zaštitu mora i unutarnjih voda Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i član ispitnog povjerenstva za polaganje ispita za voditelje brodica, u više navrata tražio i primio mito. On je, sukladno dogovoru sa S. Č. i D. K., od proljeća 2008. do 12.ožujka 2009., u Koprivnici i Zagrebu, za iznose od najmanje 500 kuna osiguravao izdavanje dozvola zainteresiranim okrivljenicima koje su pronalazili S. Č. i D. K. Oni su od zainteresiranih okrivljenika tražili iznose od 1.800 do 2.100 kuna od kojih su najmanje 500 kuna predavali drugookrivljenom A. K. koji je potom na ispitnim rokovima u službene evidencije i zapisnike neistinito prikazivao pristupanje okrivljenika polaganju ispita, te im tako omogućio izdavanje dozvola.