Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica u predmetu Bilo

USKOK je, nakon provedene istrage, podigao optužnicu pred Županijskim sudom u Splitu protiv desetorice hrvatskih državljana J. M. (1955.), M. M. (1977.), M. Z. (1964.), M. P. (1978.), R. B. (1960.), A. P. (1971.), N. P. (1978.), M. K. (1972.), V. D. (1978.) i A. S. (1977.)  zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe opojnih droga. (6. 11. 2009.)

Optužnicom se okrivljenici terete da su se, od početka 2008. do 9. svibnja 2009., na području Splitsko-dalmatinske županije, u cilju pribavljanja znatne protupravne imovinske koristi, povezali u zajedničko djelovanje radi nabave, spremanja i prodaje većih količina kokaina.
Tako su J. M. i M. M., od za sada nepoznate osobe, nabavljali kokain kojeg su potom spremali na skrovita mjesta u blizini svojih obiteljskih kuća u Dugopolju i Duilovu. Potom je J. M. mobitelom sa šestoricom okrivljenika dogovarao isporuke točno određenih količina kokaina po cijeni od 35 do 45 eura za gram dok je M. M. pripremao isporuku za A. S. i V. D., sukladno njihovom dogovoru i narudžbama. Tako pripremljene količine droge M. M. je neposredno predavao J. M. ili ju je odvozio i skrivao na unaprijed dogovorenim mjestima ili isporučivao osobama  na koje su ga uputili J. M.i A. S. Nadalje, radi daljnje prodaje po cijeni koju je određivao J. M., četvorica okrivljenika su osobno od njega ili s dogovorenih skrovitih mjesta preuzimali naručene količine kokaina, dok je N. P. preuzimao kokain u caffe baru J. M. Na opisani način su J. M. i M. M., od 18. rujna 2008. do 9. svibnja 2009., u više navrata šestorici okrivljenika isporučili najmanje 1,6 kilograma kokaina kojeg su potom prepakiravali u paketiće od 0,7 do 0,9 grama i prodavali krajnjim korisnicima po cijeni od 400 do 500 kuna. Dio novca od prodaje droge su zadržavali za sebe a dio su davali J. M. koji je dobiveni novac potom podijelio s M. M. Novac od prodaje droge su J. M. i M. M. ulagali u kupovinu plovila, automobila i motocikala. Na opisani način u navedenom razdoblju okrivljenici su prodajom droge pribavili nepripadnu imovinsku korist od najmanje 972.000 kuna.
U optužnici je predloženo produljenje pritvora protiv osmorice okrivljenika.